Kraljevo: Smanjen izvoza voća na rusko tržište

U kraljevačkim selima Bukovica, Dedevci i Lazac, poznatim voćarskom kraju, proizvođači poslednje dve godine velike količine voće prodaju ispod cene ili ga bacaju. Kažu da otkupa za Rusiju, zbog kog su u prethodnoj deceniji mnogi mladi ostali na selu, podigli zasade i hladnjače, gotovo da nema.

Dejan Rakić sa porodicom ostao je u rodnom Lazcu i na šest hektara gaji voće. Započeo je gradnju hladnjače, a prošle godine zasadio je 4.000 stabala jabuke. Međutim, kaže da je bacio novac jer gotovo dva kilograma nektarina mora da proda da bi platio gajbicu.

"Predzadnja koja je bila dobra, još od nje živimo i dodajemo za ove da bi preživeli. Ako ne može u Rusiju, neka nađe se neko drugo tržiše. Mi seljaci možemo da proizvodimo, a država je tu da nam obezbedi gde ćemo da prodamo. Ja se bar nadam da je to tako", kaže Dejan Rakić, voćar iz Lasca kod Kraljeva.

I Bojan Čolović se iz grada vratio u Dedevce, gde odgaja tri ćerke. Do pre dve godine je solidno živeo prodajući Rusima višnje i jabuke koje gaji na šest hektara.

"Bolje da sam nastavio da radim bilo šta u gradu, jer mnogo bolje žive nego mi na selu i na poljoprivredi. Višnju smo maltene bacili, jabuku, jabuku šta ćemo uraditi sa njom", kaže Čolović.

Višak voća na tržištu mogao bi da se preradi, ali teško i izveze. Jer, kažu u čačanskoj firmi za preradu voća i povrća, na inostranim tržištima srpske firme ne mogu da se takmiče sa velikim svetskim kompanijama.

"Ima prilike i naši ukusi se svuda u svetu troše, ali stvarno bez pomoći i subvencionisanja izvoza teško to da mi mali proizvođači možemo te zalihe preraditi i izdržati dok ne nađemo kupca", objašnjava Cane Jovanović, "Polo" iz Čačka.

I voćari i prerađivači biraju šta da proizvode a da ne znaju šta, koliko i gde mogu da izvezu, kažu u Regionalnoj privrednoj komori Moravičkog i Raškog okruga. A te informacije bi mogli da dobiju od velikih izvozničkih firmi koje Srbija nema više od dve decenije.

"Moraju se formirati kuće koje mogu da upoznaju strana tržišta da prenesu određene standarde koje treba da zadolje i proizvođači i prerađivači. Država ne treba da se bavi time, ali treba da se bavi na način da podstiče, da daje stimulacije i da ukazuje kako formirati te kuće", kaže Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Kraljevo.

Do tada, problem bi se ublažio ukoliko bi se na domaćem tržištu prvenstveno kupovalo domaće voće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво