Šapčani prikupljaju novac za malog Luku

Dvoipogodišnji Luka Mijailović, boluje od anomalije krvnih sudova na mozgu, zbog čega mu je posle duge borbe, niza pregleda i terapija, za 18. avgust zakazana operacija u Istambulu. Operaciju će platiti država, a Šapčani su organizovali humanitarnu akciju kako bi Lukinim roditeljima omogućili da budu uz njega.

Luka je veselo i živahno dete za koje ne bismo pomislili da preživljava i po petnaest epi-napada dnevno.

Simptomi nenasledne bolesti koja nastaje mutacijom gena, otkriveni su pre 11 meseci, a posle brojnih pregleda na klinikama, jedino rešenje lekari vide u operaciji mozga jer se dečaku smanjuje fond reči i slabi leva polovina tela.

"Svaki put razmišljam šta će biti posle tih napada, jer se više puta dešavalo da Luka ostane bez svesti po nekoliko dana", kaže Lukina majka Mina. "Hvala Bogu, on se izvuče iz svega toga, kao pravi heroj."

Heroji su i roditelji koji, naviknuti na neizvesnost, brižno čekaju operaciju u Turskoj. Republički zavod za zadravstveno osiguranje uplatio je bolnici 32.000 evra, ali je potreban novac i za boravak roditelja u Istambulu, a u porodici platu prima samo otac.

"Finansijiski jeste teško, ali porodično nije. Luka je divno dete i ponosna sam i na celu ovu borbu za njega i sa njim", ističe Mina Mijailović. "Ja sam primala tuđu negu i pomoć, sada trenutno ne. Potreban nam je novac za rehabilitaciju nakon operacije, kontrole."

Da pomognu, sugrađani su organizovali Zelenu biciklijadu za Luku, na kojoj je učestvovalo dve stotine Šapčana.

Među njima bilo je dosta mladih i dece, kaže organizator dr Dejan Pavlović, organizator humanitarne Biciklijade:

"Prezadovoljni smo odnosom koji su pokazali prema toj humanitarnoj akciji. Prikupljena je određena količina sredstava, koja naravno nije dovoljna, i zato pozivamo sve naše sugrađane i one koji ovo gledaju i slušaju da daju svoj doprinos i pomognu da se Luka vrati normalnom životu."

Sledeća akcija prikupljanja novca su "Palačinke za Luku" koje će se peći idućeg vikenda na hipodromu. Šapčani veruju da će ljubav i zajedništvo pobediti nedaće i da će pomoći Luki, kao i ne tako davno, maloj Lani, koja je posle operacije prohodala. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 18. jul 2019, 10:39) - Mina [neregistrovani]

Sms

Poštovani, slanje sms poruka nije omogućeno, zato što se te uplate kasnije isplaćuju, a mi imamo manje od mesec dana do odlaska u Istanbul. Srdačan pozdrav!

(četvrtak, 18. jul 2019, 08:50) - Jovan [neregistrovani]

SMS

Omogućite SMS donaciju

(sreda, 17. jul 2019, 21:17) - anonymous [neregistrovani]

Boze Sveti, sacuvaj nam

ovog malog andjela.