Šapčani prikupljaju novac za malog Luku

Dvoipogodišnji Luka Mijailović, boluje od anomalije krvnih sudova na mozgu, zbog čega mu je posle duge borbe, niza pregleda i terapija, za 18. avgust zakazana operacija u Istambulu. Operaciju će platiti država, a Šapčani su organizovali humanitarnu akciju kako bi Lukinim roditeljima omogućili da budu uz njega.

Luka je veselo i živahno dete za koje ne bismo pomislili da preživljava i po petnaest epi-napada dnevno.

Simptomi nenasledne bolesti koja nastaje mutacijom gena, otkriveni su pre 11 meseci, a posle brojnih pregleda na klinikama, jedino rešenje lekari vide u operaciji mozga jer se dečaku smanjuje fond reči i slabi leva polovina tela.

"Svaki put razmišljam šta će biti posle tih napada, jer se više puta dešavalo da Luka ostane bez svesti po nekoliko dana", kaže Lukina majka Mina. "Hvala Bogu, on se izvuče iz svega toga, kao pravi heroj."

Heroji su i roditelji koji, naviknuti na neizvesnost, brižno čekaju operaciju u Turskoj. Republički zavod za zadravstveno osiguranje uplatio je bolnici 32.000 evra, ali je potreban novac i za boravak roditelja u Istambulu, a u porodici platu prima samo otac.

"Finansijiski jeste teško, ali porodično nije. Luka je divno dete i ponosna sam i na celu ovu borbu za njega i sa njim", ističe Mina Mijailović. "Ja sam primala tuđu negu i pomoć, sada trenutno ne. Potreban nam je novac za rehabilitaciju nakon operacije, kontrole."

Da pomognu, sugrađani su organizovali Zelenu biciklijadu za Luku, na kojoj je učestvovalo dve stotine Šapčana.

Među njima bilo je dosta mladih i dece, kaže organizator dr Dejan Pavlović, organizator humanitarne Biciklijade:

"Prezadovoljni smo odnosom koji su pokazali prema toj humanitarnoj akciji. Prikupljena je određena količina sredstava, koja naravno nije dovoljna, i zato pozivamo sve naše sugrađane i one koji ovo gledaju i slušaju da daju svoj doprinos i pomognu da se Luka vrati normalnom životu."

Sledeća akcija prikupljanja novca su "Palačinke za Luku" koje će se peći idućeg vikenda na hipodromu. Šapčani veruju da će ljubav i zajedništvo pobediti nedaće i da će pomoći Luki, kao i ne tako davno, maloj Lani, koja je posle operacije prohodala. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво