Novi Pazar: Susret posle četiri decenije

Pitomci 28. klase Srednje vojne škole kopnene vojske u Sarajevu prvi put su se sreli pre 40 godina kao petnaestogodišnjaci. Ponovo su se okupili u Novom Pazaru i zaključili da uprkos svim izazovima, prijateljstvo stečeno u školi nije prestalo.

Rame uz rame u sada, simboličnom stroju u Novom Pazaru, našli su se ponovo zajedno Slovenci, Hrvati, Srbi, Bosanci, Makedonci i Crnogorci da, kao pre četrdeset godina kada su u srednjoj vojnoj školi u Sarajevu prvi put predali raport, još jednom izraze poštovanje svom komandantu Simu Stakiću.

Tokom ratnih devedesetih godina mnogi od njih su, kao oficiri i vojnici, bili na različitim stranama, ali osnovne ljudske vrednosti ponovo su ih okupile i spojile

"Emocije naiđu posebno kad vidiš ljude, koji su vas videli kao đake, Došli su sa svojih 80 godina, to je prekrsno", kaže Stojan Ginovski, iz Makdonije, a August Viljmsek, iz Slovenije dodaje: "To j stvarno neopisivo, posle tolikih godina videti te drugove i vidi se da se nismo ni posle toliko godina zaboravili."

Da bi videli svoje školske drugove neki su doputovali čak iz Amerike, Nemačke, Holandije i drugih zemalja sveta, gde žive i rade daleko od rodbine i prijatelja.

"Sve su to moji prijatelji, ja ih tako i vidim. Ja ne znam i ne zanima me ko je Bošnjak, ko je Srbin, ko je Hrvat ili Slovenac. Ja znam da imam prijatelje širom bivše Jugoslavije", navodi Rasim Risljanin, iz BiH.

"Mi smo došli sa 15 godina. Mi smo bili kao braća. Tada nismo zanli ko je ko ni koje nacionalnosti i koje je vere", seća se Predrag Novaković iz Srbije.

Od ukupno 350 polaznika 28. klase nekadasnje Srednje vojne škole u Sarajevu u Novi Pazar doputovalo ih je 70.

"Pre 40 godina u Sarajevu okupilo se oko 350 pitomaca iz raznih gradova bivše Jugoslavije. Iz našeg Novog Pazara je bilo 8", kaže Safet Miralemović, domaćin susreta SVS.

"Nismo promašili jer ovo je multietnička sredina i zaista su ljudi ovd lepo prihvatili, lepo dočekali", kaže Tomislav Bakračević, suorganizator susreta SVS.

Ova generacija pitomaca započela je školovanje u srednjoj vojnoj školi u Sarajevu 1979. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво