Gradovi u Srbiji - izuzetne destinacije Evrope

Turistička organizacija Srbije, kao nosilac projekta Evropske komisije, pod nazivom EDEN, raspisala je juče četvrti konkurs za izbor izuzetne destinacije Evrope u Srbiji. Ovaj projekat sprovodi se u 16 evropskih zemalja, a tema ovogodišnjeg konkursa je zdravstveni turizam. Da pogledamo, kako su nagradu iskoristili prethodni dobitnici: Pirot, Novi Pazar i Knjaževac.

Originalni ukusi pirotskog kraja 2015. godine dobili su prestižnu nagradu EDEN. Od tada Pirot postaje prepoznatljiva gastro-turistička destinacija. Sajam peglane kobasice, Festival sira i Festival stroplaninskih jela, okupi nekoliko hiljada turista iz regiona.

"Počev od te godine, do sada. pored pirotske peglane kobasice, pirotskog kačkavalja i staroplaninske trpeze, razmišlja se i o izradi elaborate o zaštiti staroplaninskog meda zajedno sa opštinom Dimitrovgrad, kao i zaštita čuvenog pirotskog jagnjeta", kaže Bratislav Zlatkov, direktor TO Pirot.

Bogato multikulturalno nasleđe, koje se nalazi na UNESK-ovoj listi, 2017.godine, svrstalo je Novi Pazar, među izuzetne destinacije Evrope.

"Nakon EDEN-a, posećenost je veća za 10%, bila u 2018.godini. Očekujemo ove godine, još veću posećenost. Imali smo veliko interesovanje, posle EDEN-a, za kulturne grupe, koje obilaze kulturno nasleđe u Srbiji, posebno na teritoriji grada Novog Pazara i očekujemo da se taj trend nastavi", navodi Haris Gekić iz TO Novi Pazar.

Knjaževac je na prvom konkursu 2014.godine, pobedio sa đurđevdanskim obredom Molitva, koji je upisan na listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

"Mi smo u 2018.godini imali povećanje u pogledu noćenja i dolazaka, čak 73 odsto. Tako, da je Knjaževac, turistička destinacija, koja je negde na početku svog razvoja. Nama je samo učešće u EDEN konkursu, bilo jedan accelerator u pogledu promocije naše destinacije", objašnjava Danijela Arsić iz TO Knjaževac.

Nagrada je samo pokretač jednog ozbiljnog posla. Sada treba istrajati i zauzeti što bolju poziciju na turističkoj mapi. Posao ni malo lak, ali je to šansa da ovi krajevi, konačno počnu da zarađuju od potencijala koje imaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво