Aranđelovac: Sanacija puteva i mostova oštećenih u poplavama

U nevremenu koje je prošle godine zahvatilo opštinu Aranđelovac, poplavljena su domaćinstva, oranice i objekti. Najveća šteta pričinjena je na infrastrukturi: putevima i mostovima, pa su meštani pojedinih sela teško dolazili do svojih kuća. Uz pomoć države, grade se novi i saniraju oštećeni mostovi.

Pre godinu dana, dvadesetak meštana u Jeloviku, bilo je odsečeno od sveta. Bujica je odnela most, pa su do svojih kuća dolazili preko greda i balvana. Najviše su strahovali za bezbednost dece.

"Obilazni put koristili smo, dva kilometra, da bi došli do kuće. I kada je bila letina, nismo mogli da zbiramo, išli smo okolo", objašnjava Goran Lekić iz Jelovika.

Danas žitelji zaseoka Lekići do njiva i kuća stižu preko novog mosta. Više ne strahuju da bi se potok Kovačevac, tokom obilnih padavina, ponovo mogao pretvoriti u vodenu stihiju.

"Ovom pirlikom smo došli do toga da problem bude rešen tim poboljšanjem i kvalitet života ovog dela meštana", kaže Zoran Stojanović, predsednik MZ Jelovik.

"Pored izgradnje novog, savremenog po najnovijim tehnologijama, gde se koriste specijalne armature od čelika koje su otporne i na koroziju, radi se i na uređenju vodotokova", kaže Bojan Radović, predsednik SO Aranđelovac.

Izgradnju i kompletnio uređenje mosta u Jeloviku, Vlada Srbije, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, finanirala je sa pedeset miliona dinara. Radi se i most koji spaja Jelovik i Vukasovce, a završen je i projekat za selo Bosuta.

Za sanaciju posledica prošlogodišnjih poplava, izgradnju novih mostova, uređenje rečnih korita i slivova, Vlada Republike Srbije, samo u Aranđelovcu je uložila 23 miliona evra.

Tokom ove i prošle godine radilo se na srđivanju svih rečnih korita u opštini Aranđelovac. Prioritet lokalne samouprave nisu bile samo velike reke, poput Kubršnice, već i bujični potoci, kako se ne bi ponovile prošlogodšnje poplave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво