Poslednji čuvari vatre na Crnom vrhu

Crni vrh je smatran velikim turističkim potencijalom. Sada od njega odustaju i poslednji zaljubljenici, jer usled havarije izazvane vremenskim nepogodama nemaju struju već pet godina.

Ove godine ugasilo se i poslednje domaćinstvo Lipama, selu na Crnom vrhu. Blaža Martinesić bio je prinuđen da svojih sto ovaca, posle gotovo pet godina bez struje, odvede na imanje gde ima osnovne uslove za njihov uzgoj.

"Nemam za muzilice. Nemam za frižider, za hladnjaču", kaže Martinesić. "Nemam nikakve uslove. Tri, četiri godine radimo s velikom mukom."

Crni vrh, ipak, nije pust. I dalje dolaze oni koji su odavde potekli i tu imaju kuće. Ali, sa strujom, polako se gasi i poslednja nada za razvoj velikog turističkog potencijala.

"Mnogo turista bi ovde gradilo i dolazilo", ističe Slavica Mošić. "Međutim, kad vide da nemaju struju u 21. veku, ljudi odustanu. Traže bolje uslove."

Struja je ovde stigla sedamdesetih godina prošlog veka, kako tvrde velikim delom sredstvima i radom njihovih roditelja. Sada u Elektrodistribuciji Zaječar nemaju kome da se obrate.

Kako kaže Mira Soldatović, svake godine obećavaju: "Biće za mesec dana, za dva... Evo još nema."

"Trenutno na mom imanju ne mora niko da živi, čak i medvedi mogu da žive, ali ja mogu", kaže Mirjana Jonić. "I posle sto godina, moji praunuci imaju pravo na to što je njima čukundeda ostavio."

Havarija na dalekovodu dugom 6,6 kilometara desila se u decembru 2014. godine. Usled jakog snega i leda oborena je polovina od 108 bandera. Od tada je ukradeno sve što je moglo da se proda, čaki i oprema u glavnoj trafostanici "Krst".

Niko iz EPS-a nije želeo pred kamere. Kako stoji u zvaničnom odgovoru, da bi žitelji Crnog vrha ponovo dobili struju iz trafostanice "Krst" potrebno je proveriti funkcionalnost pet kilometara kablovskih vodova koji vode iz nje ka trafostanicama za napajanje domaćinstava, uz eventualnu sanaciju određenih delova.

Treba takođe sanirati i sve trafostanice na ovom području i proveriti i popraviti niskonaponske mreže koje vode od njih. Jednom rečju, pet godina kasnije, treba uraditi sve.

Do tada, ovi zaljubljenici u lepote Crnog vrha nosiće vodu na rukama, guraće agregate u kolicima, radiće spram raznih solarnih svetiljki i sveća. Ali šta kada i oni odustanu?

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи