Pripreme za opersku scenu u dvorcu

Dvorac "Kaštel" u Ečki kod Zrenjanina ovih dana je u zvucima opere, jer buduće pevače i prvakinje opere ovde stiču nova znanja u neobičnoj školi. Akcenat je ovoga puta scena i scenska radnja.

Vežbe dikcije, tečaj glume, improvizacija i scenski nastup discipline su neobične "Letnje operske škole" u Ečki kod Zrenjanina, gde dvadeset dvoje solo pevača iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske stiče znanja za koja nema udžbenika u muzičkim školama i akademijama. Znanja koja se samo kroz praktičnu vežbu mogu sticati.

"Jako je važno te neke stvari koje sada radimo sa rediteljem, sa psihologom smo imali radionice, to su stvari koje su nepisana pravila, to je nešto što se uči ne iz knjiga već vežbom i to je proces koj zahteva vreme. Ovde mi taj process ubrzavamo", kaže Nađa Ranđelović, učenica Muzičke škole u Leskovcu.

"Imamo mogućnost da prisustvujemo radionicama kao što su glumačke radionice, psihološke radionice, kao i radionice o istoriji oprere i generalno sve što je vezano za operu. I naravno na kraju pjevanje", objašnjava Boris Papak, student Muzičke akademije Beograd]

Sa srednjoškolcima i akademcima radi šest predavača iz različitih oblasti scenskog i muzičkog izražavanja.

"Radimo na vežbama oslobadjanja, koncentracije, razvijanja mašte, pažnje, učimo nešto o radnji, o javnom nastupu, sve ono što ne postoji što je suva praksa", navodi reditelj Vladimir Đurković.

"Veoma je lep ambijent, lepo se družimo, ljudi su komunikativnii voljni za druženje, za rad, tako da sam veoma zadovoljna. Nadam se svakoj sledećoj letnjoj operskoj školi", kaže Mina Nikolić, studentkinja Muzičke akademije u Beogradu.

U dvorcu "Kaštel" Ečka koji je inače poznat po slikarskim kolonijama sada jedna muzička operska škola. Zanimljivo je što istorija kaže da je u istom prostoruna na otvaranju ovog vekovnog zdanja kao dečak svirao čuveni kompozitor Franc List.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се