U Gruži održana četvrta Fijakerijada

U organizaciji "Rojal Bajt Hors" u Gruži je održana četvrta Fijakerijada - takmičenje u vožnji dvoprega i četvoroprega, i Drugi memorijal "Vladimir Nikolić Vlajko".

Iskusni takmičari došli su iz raznih krajeva Srbije kako bi pokazali svoje veštine i umeće svojih ljubimaca. Pred mnogobrojnom publikom u Gruži defilovali su stari fijakeri koje su vukli uigrani lipicaneri, vranci, čilaši, a iskusni kočijaši upravljali su sa četrnaest takmičarskih zaprega.

"Konjarstvom se bavim dvadeset godina, redovno učestvujem na svim takmičenjima širom Srbije, imam oko 50 pehara i ergelu sa dvadeset konja. Nasledio sam ljubav prema ovom sportu od dede i oca. Sada to nastavljam", rekao je Milan Rajković takmičar iz Svilajnca.

Branko Kaluđerović, iz Preljine kod Čačka, kaže da ima šest konja, petnaest giodina iskustva u ovom sportu, a ljubav prema konjima preneo je na sina. Za sada su vlasnici oko stotinak pehara:

"Lepšeg sporta od ovog nema. To je moje mišljenje, a što se pripreme za takmičenje tiče, svaki drugi dan mora da se trenira po dva do tri sata. Drugo je pripreme konja i opreme za takmičenje - da se natovare fijakeri, da se konji okupaju, put je dalek."

Vožnja fijakerima je stari običaj u kojem su učestvovali članovi porodica. Simbolizuje jedinstvo i slogu. Kako bi očuvali tradiciju, Gružani su odlučili da po četvrti put organizuju Fijakerijadu, na inicijativu porodice Nikolić iz tog mesta.

Ljubitelji konja, na ovoj manifestaciji, osim druženja, gde su predstavili svoje konje i kočije, uživali su i u gostoprimstvu žitelja ovog mesta. Takmičilo se u tri kategorije: dvopreg, četvoropreg i memorijal dvopreg. Najboljima su dodeljeni pehari.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво