Paljenje lila pred Petrovdan u lozničkom kraju

Uoči Petrovdana, u lozničkom kraju i dalje se čuva običaj paljenja lila, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Lilanju se najviše raduju najmlađi.

Lile se u lozničkom kraju prave nekoliko meseci pred Petrovdan. Dušanka i Momčilo Matić sećajući se svog detinjstva lile prave za svoju, ali i za drugu decu.

 

"Pripremamo se već par meseci za pravljenje lila, u šumu idemo po kore od divlje trešnje ili divlje višnje. Pred Petrovdan smo napravili i nekoliko hiljada lila", kaže Dušanka Matić, iz Loznice

Običaju paljenja lila najviše se raduju najmlađi, jer se uoči Petrovdana oko vatre okupe sva deca iz ulice ili naselja. Zbog lila, Lozničanima tada u goste dolaze rodbina i prijatelji iz krajeva u kojima taj običaj ne postoji.

"Ja sam iz Gakova to je jedno mesto pored Sombora i nikad do sada nisam lilala jer taj običaj kod nas ne postoji, i baš sam srećna što ću večeras prvi put upaliti lilu", kaže Marija Prodanov, iz Gakova.

"Okupi se mnogo dece i zapalimo vatru i počnemo da lilamo, imamo oko četiri pet lila. Svako po četiri pet lila", kaže Ivana Matić, iz Loznice.

U porti Crkve Pokrova presvete Bogorodice, lile se tradicionalno pale desetu godinu za redom.

"U poslednjih deset godina ovde se okuplja jako puno dece sa njihovim roditeljima, i onaj običaj koji je preživeo toliko dugo vremena na ovom prostoru uspeli smo na neki način, na jedan mnogo lepši i svečaniji način da prezentujemo i slobodno možemo da kažemo da je to postao jedan od zaštitnih znakova ovoga kraja", navodi sveštenik Miloš Petrović.

Lile i običaji koji se vezuju za njih bile su inspiracija i za festival LiLaLo koji se u Loznici od 10. do 14. jula organizuje po drugi put.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво