Počinje 34. Vlasinsko leto

Četvorodnevna manifestacija "Vlasinsko leto" počinje danas. Kulturne, književne, muzičke programe moći će da prate meštani i turisti u Surdulici i na Vlasini.

Idealan odmor od grada i vrućine, pored Vlasinskog jezera posetioci uživaju. Leto na visoravni je varljivo, raspon temperature u toku jednog dana, od nekoliko stepeni iznad nule do tridesetak.

 

"Vlasina je najveći dar koji postoji na jugu Srbije. Ja sam godinama ribolovac, ali Vlasina je nezamenljiva, i vazduh, i priroda", kaže Staniša Zlatanović, iz Vranja.

"Nabrali smo kantarion i hajdučku travu, da kuvamo zimus čaj. Bili smo na moru, ali ovde mi se više sviđa, i doći ćemo i sledeće godine", navodi Vukosava Kocić, iz Leskovca.

A Ljubiša Kocić dodaje: "Lepo je, već imam 67 godina, a pešačim po 10, 15 kilometara svakog dana."

Pogodnu za rekreaciju, pešačenje, trčanje, Vlasinsku visoravan posećuju i profesionalni sportisti iz zemlje i inostranstva. Tu se sada pripremaju biciklisti iz Turske, za međunarodnu trku u Beogradu.

"Prvi put sam na Vlasini. Došao sam pre nedelju dana, predivno je, a teren je odličan za treninge", kaže Nadir Jaus, trener iz Turske.

Rodoljub Milošević, meštanin kaže da mu je zadovonjstvo što je angažovan da uređuje stazu za turiste.

"Ova edukativna staza koja je na samoj obali Vlasinskog jezera, koja je duga 2,5 kilometra, posebno je preporučljiva za decu i omladinu, zato što ima različite sadržaje sa edukativnim tablama", objašnjava Novica Stanković, šef čuvarske službe PIO Vlasina.

Manifestacija "Vlasinsko leto" decenijama privlači turiste, najviše iz okolnih mesta, i Bugarske i Severne Makedonije.

"Vlasina je ono što privlači one ljude koji vole aktivan odmor u prirodi, koji su tu da se zabave, druže, koriste ono što smo napravili, i nove sportske terene", navodi Biljana Nikolić, direktor Turističke organizacije Surdulice.

Predstavljanje knjiga, koncerti, izložbe su u Surdulici, i na Vlasini, a 34. "Vlasinsko leto" završava se u nedelju uveče, takmičenjem i proglašenjem najboljih trubača i orkestara Jugoistočne Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи