Savemene i klasične plesne koreografije na seminaru u Vranju

Gala koncertom u Domu vojske u Vranju završen je peti Međunarodni seminar za umetničku igru "Summer Dance camp". Institut za umetničku igru organizovao je radionice na kojima su polaznici iz Srbije, zemalja u okruženju, Nemačke i Belorusije pripremali delove iz repertoara klasičnog baleta i koreografije iz savremene igre.

Na sceni Doma Vojske klasičan i moderan balet, peti put pred vranjskom publikom. Dobro su prihvaćene savremene i klasične koreografije, igre.

 

"Neke su deonice vrlo zahtevne, za njihov uzrast pogotovu. Bilo je dece od 9 do 16, 17 godina, tako da radili smo vrlo naporno", kaže Ana Pavlović, primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu.

Jednočasovni baletski Gala koncert deset dana pripremali su polaznici Međunarodnog seminara za umetničku igru. Igrači iz Srbije, Nemačke, Belorusije i zemalja u okruženju zbližili su se, naučili nove pokrete, koreografije.

"Naučila sam nove savremene tehnike, npr. prenos težine, na koji način mogu da kontrolišem svoj centar i da se krećem kroz prostor. U savremenoj igri je vrlo bitno na koji način se krećeš kroz prostor i da osetiš svaki deo svog tela", objašnjava Milica Bajčetić, plesačica iz Beograda.

Natalija Tatić, balerina iz Beograda, kaže da su se zbližili i svi se lepo družili:

"Mislim da je ovo baš dobro iskustvo i da može mnogo toga da se nauči."

Na letnjem seminaru za umetničku igru predavači su bili iz Belorusije, Rusije, Hrvatske, Srbije.

"Ono što je jako fascinantno da smo uspeli ljude isforsirati da odmah uđu u performing, da znaju šta treba, gde ulaze, gde izlaze, da znaju koreografije", kaže Ognjen Vučinić, koreograf, plesač iz Zagreba.

"Vrlo je važno raditi na decentralizaciji umetničke igre, to jeste bila misija Instituta za umetničku igru", kaže Aleksandar Ilić, organizator Summer Dance kampa. "Da se pomeri naravno ceo projekat van Beograda, da se ovaj region upozna sa klasičnim baletom i savremenom igrom".

Letnji kamp u Vranju organizovao je Institut za umetničku igru iz Beograda, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи