Prvi festival folklora na Goliji

Ivanjica je poznata po velikom broju pevačkih i folklornih društava koji čuvaju tradiciju i kulturu našeg naroda. U Odvraćenici, planinskom mestu gde se spajaju opštine Ivanjica, Novi Pazar i Raška, održan je prvi festival folklora pod nazivom "Sa Golije kolo se vije".

Gosti su na južnu stranu Golije stigli sa svih strana i uživali u nastupima uglavnom mladih folklornih ansambala.

Manifestaciju su osmislili članovi kulturno umetničkog društva ''Moravica'' iz Ivanjice koji već deceniju širom sveta uspešno predstavljaju naše kulturno blago.

''Pošto sam ja inače iz ovih krajeva i želja mi je bila da ovako nešto, ovako neku manifestaciju organizujem po prvi put da Odvraćenici i veoma mi je drago što mi se ta želja ispunila", kaže Miloš Nešković iz KUD-a ''Moravica'' iz Ivanjice.

Da se Golija zašareni od narodnih nošnji domaćinima su pomogla društva iz susednih gradova.

''Trudimo se da napravimo saradnju u ovakvim vidovima da jedni druge posećujemo i kad oni prave festivale i koncerte mi odemo kod njih i oni kod nas, jednostavno da bi svi mogli da napravimo jedan kvalitetan program', navodi Vladan Jeremić iz KUD-a ''Moravica'' iz Ivanjice.

U Ivanjici, jedno udruženje okuplja preko četiri stotine članova: instrumentaliste, zdravičare, humoriste, 17 pevačkih grupa i dva folklorna ansambla.

''Prošle godine su u Ivanjicu pevačke grupe donele 15 pehara to samo pokazuje o kvalitetu njihovog pevanja i opravdanosti njihovog postojanja i da oni na najlepši način predstavljaju naš grad i neguju kulturno narodno stvaralaštvo", navodi Snežana Hadži Zlatić, organizator programa Doma kulture Ivanjica.

Na jednoj od najlepših planina Srbije od ove godine smotra narodnog stvaralaštva ''Sa Golije kolo se vije'' uvršćena je u kalendar letnjih manifestacija posvećenih očuvanju tradicije i kulture našeg naroda.

broj komentara 0 pošalji komentar