Dodatni podsticaji za više stanovnika u Trgovištu

Godinu dana primenjuje se Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Među ciljevima su poboljšanje njihovog materijalnog položaja, podsticaj i podrška roditeljima. U Trgovištu, gde je prosečna starost stanovnika 48 godina, od 1. aprila ove godine primenjuju i dodatne mere, da zadrže mlade i ohrabre ih da imaju više dece.

Kada smo pre dve i po godine posetili Tasiće, Suzana je drugi put bila u drugom stanju, a Dejan je obećao:

"Dobili smo malog Gorjana. Treba da mi se porodi supruga za nedelju dana, dobićemo i ćerku, ali nećemo stati na dva deteta" rekao je pre nepune dve godine Dejan Tasić.

Sada ih je petoro. Najmlađa Kalina ima godinu dana, Veronika i Gorjan goste odmah nude kafom i pozivaju na druženje i igru.

"Volim i poštujem svoju porodicu. Da kažem i da za opstanak na selu nije mnogo teško, može da se snađe ako se bavi nekim poslovima, na primer kao ja građevinom", kaže Dejan Tasić, iz Trgovišta.

U Trgovištu je ove godine rođeno osamnaest beba, a sklopljeno četrnaest brakova.

"Zaključeno je mnogo više brakova, a i sada se povećava. Dok je razvoda bilo mnogo malo, 15-20 za moje 32 godine koliko radim kao matičar", navodi Jovica Trajković, matičar opštinske uprave u Trgovištu.

U prethodnom periodu smanjene su migracije stanovništva u Trgovištu. Opština šest godina podstiče natalitet i zapošljavanje mladih obrazovanih ljudi, i od države su dobili sredstva za sprovođenje populacione politike.

Tri meseca primenjuju i nove mere, za porodice veća izdavanja iz budžeta.

"Dajemo trideset hiljada mesečno za majku sa prvim detetom, mesečno, do godinu dana. Za drugo dete do 2 godine, za treće i nadalje, do 3 godine, s obzirom da na ta sredstva pravo mogu da ostvare roditelji koji su na tržištu rada", kaže Nenad Krstić, predsednik Opštine Trgovište.

I nezaposlenim i zaposlenim roditeljima namenjeni su podsticaji, povoljnosti pri upisu dece u vrtić. Opština finansira i pokušaje vantelesne oplodnje u zemlji i inostranstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи