Sve više posetilaca u Resavskoj pećini

Resavska pećina, jedna od pet najvećih i nakitom najbogatijih u ovom delu Evrope, izuzetan je spomenik prirode pod najvišim stepenom zaštite. Svake godine ovaj speleološki biser privuče pažnju više desetina hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Resavsku pećinu od otvaranja sezone 1. marta posetilo je 37 hiljada gostiju što je svojevrsni rekord. Najčešći gosti su deca na đačkim ekskurzijama, međutim sve češće su i posete preko turističkih agencija.

Zaposlene u preduzeću koje gazduje tim prirodnim dobrom posebno raduje da je sve više stranaca u pećini, najviše Rusa, Kineza i Japanaca i da su svi oduševljeni lepotom pećinskog nakita. Leto je uglavnom rezervisano za individualne posete.

"Verujemo da će taj broj svakako rasti do kraja godine i da ćemo prevazići prethodnu godinu sa brojem posetilaca jer smo uhvatili tempo gde iz godine u godinu povećavamo broj posetilaca za desetak hiljada", kaže Ana Bogdanović, direktorka JP "Resavska pećina".

"Resavska lepotica" kako je zbog raznobojnosti i bogatstva nakita zovu svoju raskošnost duguje prirodi koja je vajala kako se procenjuje 80 miliona godina. Gosti pećine, posebno deca, za vodiče imaju hiljade pitanja, čak i neka krajnje neobična.

"Interesuje ih da li ima dinosaurusa ovde, da li ima zmija, tako nešto, imaju raznolika pitanja. Koje je najneobuičnije pitanje koje su vam postavili? Pa ne znam , da li je sve ovde priroda dala ili smo mi ovo pravili ovde i to obično pitaju mala deca do 4. razreda koja još nisu učila o stalaktitima i stalagnitima i pećinskom nakitu", kaže vodič Marković.

Resavska pećina za turiste je otvorena 1972. godine. Od 2830 metara istraženog prostora posetiocima je dostupno 800 metara.

Odlična vest je da uskoro počinje rekonstrukcija puta do pećine, što je mnoge odvraćalo od ponovne posete. Prema vodopadu Lisine radovi su uveliko u toku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво