Put važan za opstanak kuršumlijskih sela

Opština Kuršumlija jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, godinama je suočena iseljavanjem stanovništva sa seoskog područja zbog loših uslova života. Da bi zaustavili migraciju i podstakli povratak na ove prostore, lokalna samouprava je ove godine u puteve uložila više od 150 miliona dinara, što je četvrtina opštinskog budžeta.

Do kuća Erakovića u Rastelici kod Kuršumlije godinama se nije moglo doći bez terenskih vozila. Izgradnja puta obradovala je meštane.

"Da je ovo bilo, ovo sad što se radi, pre 20- 25 godina, ovde bi imalo sigurno minimum pet, šest kuća, ako ne i deset. Sve je ovo dosta zakasnilo, omladina otišla", kaže Radiša Eraković iz sela Rastelica.

"I sada ima zasada malina, kupina i višnje u selima, ali je transport do hladnjača otežan zbog liših uslova i lošeg puta", navodi Radovan Eraković.

Prirodna bogatstva pružaju dobar potencijal za razvoj ovog kraja pa se gorštaci, koji ovde žive nadaju da će njihovi već zaboravljeni programi, privući investitore i vratiti mladost.

"Tu je program za genetski centar za koze, program za ribnjak u Trebinjskoj reci, program za bašte, staklenike, plastenike, sa termalnom vodom iz Lukova", navodi Đorđe Eraković.

Ekonomski interes zadržao bi mnoge na ovom prostoru, najviše one koji su u turizmu već započeli sopstveni biznis, jer obližnja Lukovska banja nudi velike mogućnosti za brži razvoj ovog kraja.

"Razvojem banje, izgradnjom hotela počeo je i privatni smeštaj da se gradi. Tako možemo slobodno da kažemo da danas ima 240 registrovanih postelja, tako da i tu naši meštani, pored toga što rade u hotelu imaju dodatni prihod od privatnog smeštaja'', navodi Goran Stevanović, predsednik Mesne zajednice Lukovo.

"Mi oko 150 miliona izdvajamo za uređenje i asfaltiranje od toga na lokalne i nekategorisane oko 20- 25 miliona. Imamo i pomoć države, zadovoljni smo, ali je stvarno toliko velika površina da nikad nije dovoljno sredstava", kaže Rodoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

Država je pomogla sa stotinu miliona dinara ali do 92 sela kuršumlijske opštine vodi 800 kilometara lokalnih nekategorisanih puteva koje treba urediti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво