Šapčani i Japanci - prijatelji, pobratimi, poslovni partneri

Šabac i Fudžimi deli na hiljade kilometara ali ih povezuje čvrsto prijateljstvo, a od 1982. godine i povelja o bratimljenu. Višedecenijsko prijateljstvo potvrđeno je još jednom posetom i novom poveljom.

Prijateljsvo ovekovečeno poveljom o bratimljenju potpisano 23. oktobra 1982. godine i dalje traje. Jedanaest hiljada kilometara udaljenosti i različite kulture nisu prepreka nego spona.

Slični smo jer poštujemo tradiciju i imamo otvorena srca, kažu u oba grada i to se videlo i tokom posete devetočlane japanske delegacije, koju je predvodio gradonačelnik Fudžimija Mišuhiro Hošino:

"Iako sam prvi put u Šapcu imam utisak kao da sam se našao sa starim prijateljima, smatram to dokazom dugogodišnjeg prijateljstva naših gradova. Potpisali smo povelju da 23. oktobar obeležavamo kao godišnjicu našeg prijateljstva, čime se otvaraju vrata nove saradnje gradjana Fudžimija i Šapca."

Za 37 godina predstavnici oba grada razmenjivali su posete, pomagali jedni drugima u otklanjanju šteta od cunamija i poplava, održavali bratske veze, i kako je rekao gradonačelnik Fudžimija istorija našeg prijateljstva se nastavlja.

Potvrdili su to gradonačelnici oba grada potpisivanjem povelje o utvrđivanju bratstva, i dogovorili se o još čvršćim vezama u oblasti kulture, sporta i razmene učenika.

"Ja mislim da se stvari ne dešavaju slučajno", naglašava Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, "Činjenica je - pored toga što imamo ovoliko dugogodišnje prijateljstvo i batimljenje - da možemo da navedemo jednu konkretnu stvar koja je plod dugogodišnjeg prijateljstva, a to je prisustvo japanske kompanije Jazaki u Šapcu."

"Iako se razumevanje među ljudima ne zasniva samo na rečima i osećanjima, ona jesu osnov našeg prijateljstva", ističe Tošio Maki, predsednik Kluba prijateljstva Šabac - Fudžimi, "mi ćemo to i dalje negovati i produbljivati."

Pored kulturnih institucija u gradu, delegacija bratskog Fudžimija posetila je i industrijsku zonu i japansku fabriku Jazaki. A decenijsko prijateljstvo sa Šapcem, povod je da Fudžimi bude grad domaćin našoj rukometnoj i rvačkoj reprezentaciji u Japanu, u pripremnom periodu za Olimpijske igre naredne godine. Zbog toga će sutra biti u Beogradu sa Rukometnim, Rvačkim i Olimpijskim savezom Srbije gde će potpisati ugovor.

Navijaju za naše rukometaše i rukometašice da se plasiraju na Olimpijadu i kažu: biće im odlični domaćini, naglašava gradonačelnik Mišuhiro Hošino:

"Fudžimi je postao grad domaćin za pripreme srpskih timova u rukometu i rvanju pred Olimpijske igre u Tokiju. Mi se nadamo da ćemo pružiti toplu dobrodošlicu srpskim takmičarima, i povodom toga sutra imamo sastanak sa  Rukometnim savezom  Srbije, Rvačkim savezom Srbije, Olimpijskim komitetom i potpisaćemo ugovore sa njima. To je rezultat dugogodišnjeg prijateljstva gradova Šapca i Fudžimija."

Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, ističe da mu je drago što će naši sportisti koji će nastupati na Olimpijskim igrama biti smešteni u Fuđimiju:

"Evo, već gradonačelnik i ljudi iz Fudžimija navijaju za naše sportiste i kažu da su pripremili odlične uslove za njih tamo, tako da verujem da će imati dobru podršku i ostvariti dobre rezultate upravo zato što će imati i podršku meštana Fudžimija koje krasi prijateljstvo sa Šapcom. Posebno mi je drago što oni navijaju za rukometaše da izbore plasman na Olimpijadu. I mi zajedno sa njima navijamo, i radujemo se tome."

Pre 37 godina, jedni o drugima su znali samo toliko da su oba grada u blizini prestonice i na obali reke. Danas, odnos dvaju gradova odlikuju brojna prijateljstva, bratske spone, muzejske postavke u oba grada i kulturne i sportske manifestacije sa simbolikom Srbije i Japana - i u Šapcu i u Fudžimiju.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи