Proizvodnja borovnica kao dodatni prihod

U požeškom kraju privodi se kraju berba borovnica. Proizvođače ovog voća, kao i malinare, brine oscilacija cena koja je na početku sezone bila oko 6 evra, da bi poslednjih dana pala na 3 do 3 i po evra po kilogramu.

Mladen Nikolić godišnji odmor provodi na plantaži borovnica. Umesto letovanja, na površini od dva i po hektara ima, kako kaže, prirodni poligon za uvežbavanje vozačke spretnosti.

"Može da se vozi Ferari, ali u mom slučaju, kao što je ovaj, to je zeleni Ferari, a na crveni", kaže Mladen Nikolić proizvođač borovnica iz Požege.

Kod vedrog i uvek raspoloženog poslodavca, dodatni izvor prihoda obezbeđuju Požežani raznih profesija - iz prosvete, zdravstva, trgovine,penzioneri. Među sezoncima angažovanim za berbu borovnica i jedna Malina.

"Otprilike što se tiče zarade je to negde otprilike isto. S tim, što kažem opet je malo lakše borovnicu, bar meni se tako čini. A vrućine, šta znam, isto je i u malini i u borovnici" ističe Malina Živković iz Požege.

"Nije težak posao, opušteno je. Ovo je onako dobra ekipa, kažem radila sam dvadeset tri godine u trgovini i ovo je baš onako opuštajuće skroz", nagčašava Dobrinka Mićović iz Požege.

Iako su sveže borovnice tražene na svetskom tržištu, Mladen kaže da Srbija nema dovoljno kapaciteta za izvoz. Od malina može da se ostvari bolji prihod, ali su neophodna veća ulaganja u plasman.

"Onda se ona lageruje u hladnjačama u pothladi dva do četiri stepena i tako se održava u svežem stanju. Dalje se ona pakuje, ako je to neko drugo tržište, u ovom slučaju jeste, onda se pakuje u manja pakovanja od 125 grama, 250 grama i onda ide u izvoz",   dodaje Mladen.

I ovo voće prate cenovne oscilacije, ali Mladen, koji je pre tri godine zasnovao proizvodnju, tek očekuje prihode i pun prinos borovnica. Do tada, kaže da treba mnogo rada, ali uz dobro raspoloženje i posao će ići od ruke.

 





Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи