Šapčani dočekali rekonstrukciju Sokolskog doma

U Šapcu je počela rekonstrukcija nekadašnjeg Sokolskog doma, koji je godinama bio centar sportskog života mnogih Čivijaša. Novac za radove - po 150.000 evra - obezbedili su Evropska unija i Grad Šabac.

Zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i obimne dokumentacije, zvuke čekića i mistrije u nekadašnjoj Sokolani, Šapčani su dugo čekali. Posle uklanjanja šuta i starog sloja maltera, biće zamenjena instalacija i adaptiran prostor u kojem su počinjali snovi mnogih sportista.

"Šabački rukomet je počeo ovde u Sokolani, ja sam ovde 1959/60. godine igrao na šljaci, posle je bio beton, ulazili smo u ligu, silne naše generacije, svi, od naših "vanzemaljaca" svi su počeli ovde" Petar Fajfrić, nekadašnji rukometni reprezentativac.

U zgradi koja je proglašena za spomenik kulture, biće mesta za sve sportiste. Pored sala za treninge i sastanke, objekat će imati 4 svlačionice i 17 kancelarija.

"Koncepcijski je objekat zamišljen da bude centar sporta u Šapcu pošto je to uvek i bio, biće svi klubovi, svi savezi, sala će biti multifunkcionalna, obavljaće se pored sportskih i kulturne i sve ostale manifestacije, urediće se i spoljni teren i staviće se nove tribine" ističe Dragan Nikolić, član Gradskog veća zadužen za sport.

Sokolski dom u Šapcu, izgrađen je 30-tih godina prošlog veka dobrovoljnim prilozima gradjana i donacijama grada i države.

"Sokolski dom je praktično nulta tačka šabačkog sporta, ne postoji proslavljeni šabački sportista koji deo svoje karijere nije vezao za ovu zgradu, ova zgrada ima i kulturni i turistički potencijal, nadam se da će to i ispoljiti, upravo zato je Grad Šabac sa Evropskom unijom preko projekta EU PRO, obezbedio sredstva da se objekat rekonstruiše" naglašava Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada.

Katanac sa vrata nekadašnje Sokolane, trebalo bi da bude skinut za 3 meseca. U rekonstruisanoj zgradi, između ostalog, čuvaće se i fotografije i dokumenta o razvoju i značaju objekta na čijem je otvaranju 1934. godine govorio kralj Aleksandar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи