Nova novinarska nagrada u Slađaninu čast

U znak sećanja na novinara iz Vranja, Slađanu Veljković, koja je preminula pre 8 godina, Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost ustanovio je nagrade iz oblasti novinarstva. Ideja je da to postane tradicija. U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju otvorena je i izložba fotografija "Jedna karijera u 50 slika".

Bila je urednik u Vranjskim novinama, dopisnik Večernjih novosti iz Pčinjskog okruga. Slađanu Veljković kolege pamte po talentu, novinarskom umeću, vedrini.

"Nekog ko je u vrlo spontanom razgovoru rasipao šarm i harizmu. Verujem da je zbog toga ovoliko ostala prisutna u srcima svih kolega", kaže Jelena Marinković iz Centra za medijsku transparentost i društvenu odgovornost".

"Slađana Veljković bila je novinar posebnog kova, i mi smo se trudili da u radovima koji su prispeli pronađemo tragove njenog senzibiliteta", ističe Momčilo Popović, član žirija.

U njenu čast ustanovljene su novinarske nagrade, uslove konkursa ispunila su 24 predloga. Najbolja reportaža je "Sve ljubavi Milića Avramovića", novinara lista "Polimlje". Muharema Mutabdžije, priznanje za najbolji uređivački rad žiri je dodelio novinaru Južnih vesti, Aleksandru Stankovu.

"Milić Avramović je jedan jedini stanovnik sela koje se zove Šćepanica, a ostao je sam zato što su njegove ljubavi onako kako ih mi doživljavamo bile očigledno lake na obećanju, ali se to kasnije izvitoperilo u Milićevu samoću", kaže Muharem Mutabdžija, novinar lista Polimlje.
"Posebno je značajna jer se tiče uređivanja u lokalnim medijima, što priznaćemo, danas nije laka stvar. Posebno jer postoji neki trend da se ova profesija baci pod noge" ističe Aleksandar Stankov, urednik u Južnim vestima.

U kategoriji novinarski poduhvat, priznanje su dobile naša koleginica Lidija Georgijev i Biljana Ljubisavljević iz agencije Beta. Izveštavanjem o maloletnom Jovanu Nikoliću iz Vrmdže kraj Sokobanje koji živi sam u oronuloj kući bez struje i vode, podstakle su humane ljude da mu pomognu.

"On je mesecima živeo sam potpuno u mraku, a pre toga godinama sa bolesnim ocem" naglašava Biljana Ljubisavljević, novinar Agencije Beta.

"Jovan je jedan mladi čovek koji je, čini mi se, postao srećniji. Mislim da smo uspeli da mu izmamimo osmeh s obzirom na nesrećni splet okolnosti, životnih okolnosti, koji ga je zadesio" kaže Lidija Georgijev", urednik Dopisništva RTS-a u Nišu.

Fotografije, tekstovi, reportaže Slađane Veljković iz dugogodišnjeg novinarskog opusa izložene su u maloj sali Galerije Narodnog univerziteta u Vranju.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи