Žeteoci vredni u Banatu

Početak žetve u Vojvodini oduvek je smatran najvažnijim događajem, jer to je mesec kada se obezbeđuje hleb za celu narednu godinu. Dolaskom moderne tehnologije srpovi i kose su nestali, ali se stari običaji ne zaboravljaju.

U Mužlji pored Zrenjanina održana je po trideset šesti put manifestacija žetalački dani, a sve u slavu novog žita i hleba, kao i ranijih godina veštinu u ovom poslu oprobali su žeteoci iz Mađarske, Rumunije, Slovenije i Srbije.

"Mi nastavljamo da negujemo i na neki način da održimo one običaje,recimo ja još kao dete pamtim pre jedno četrdesetak godina ovako se radilo na Mužljanskim njivama i na mužljanskim ritovima,to pokušavamo da spasimo od zaborava ,pokušavamo na neki način da dočaramo sve ono što je krasilo žetvu i košenje", kaže Jožef Dabo iz Mužlje.

Žetalački dani poznati su i po bogatom žetalačkom doručku, jer sve ekipe na taj način podsećaju na kulinarske tradicije iz mesta odakle dolaze.

Među desetinama kosaca umeće u ovoj staroj drevnoj veštini pokazala je i jedna dama.

"Ja sam od malih nogu učila da kosim mene je moj tata učio dok sam ovako bila mala, pa sam išla u njivu, imala sam malu kosicu i on mi je pokazao kako da kosim", navodi Dorina Gombar iz Mužlje.

I baš kao nekada, kada se u ovo doba godine odlazilo u žetvu sa mobama i pesmom i tako završavao žetalački dan, tako je bilo i ovaj put.

Sledeći susret je zakazan već u narednu subotu u Tavankutu kod Subotice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво