U opštini Pećinci plate iznad proseka, malo nezaposlenih

Do pre dve decenije, Pećinci su bili pretežno poljoprivredna opština, a danas privredni centar sa najviše ulaganja po stanovniku - ukupno 700 miliona evra. Nezaposlenost je među najnižim u Srbiji, a zarade u pojedinim firmama dvostruko veće od proseka. Zaposleno je 7700 ljudi a na evidenciji tržišta rada posao čeka samo 750, uglavnom nekvalifikovanih.

Blizina Beograda, aerodroma "Nikola Tesla" kao i auto-put E 70, kao deo Koridora 10, koji prolazi kroz Pećince, ključni su razlozi za dolazak investitora u ovu opštinu.

Samo u Šimanovcima realizovana je polovina od ukupno 70 grinfild investicija, a industrijska zona u opštini prostire se na čak 1800 hektara.

Uz povoljan geografski položaj, investitore ovde privlači dobra logistika u lokalnim institucijama sa obučenim timovima.

"Imamo brzu i efikasnu opštinsku administarciju tako da je skraćen taj put od zamisli investitora pa do realizacije samoga projekta. Mi smo bili prvi kada je uvedena elektronska objedinjena procedura gde smo izdali dozvolu za čini mi se, pet dana", kaže dr Dubravka Kovačević-Subotički, predsednica SO Pećinci.

Veliki uspeh je, kažu nadležni, što zbog dobre poslovne klime oni koji dodju, opstaju i šire se. Među najvećim izvoznicima je švajcarska komapanija "Sika" koja je za šest godina u pogone investirala 12 miliona evra.

"Zaista zajedno iznosimo svaki taj projekat. U međuvremenu, mi smo zahvaljujući dobrim rezultatima rada investirali u još jednu fabriku a ono što mogu da najavim da smo bukvalno pre deset dana kupili zemljište koje je neposredno pored nas", kaže Dragan Gavrilović, generalni direktor "Sika" Srbije.

Poslednjih godina ovde je otvoreno 5000 radnih mesta, a za srednjoškolce uvedeno dualno obrazovanje.

"Automatski su posle toga dobijali posao, to su trogodišnji i četvrogodišnji profili koji se tako školuju i oni su u zavisnosti od toga koji su razred, toliko dana provodili na praksi. Poslednjih godina, dualno obrazovanje se proširuje i na druge kompanije tako da smo počeli da obrazujemo profile ne samo sa Boš", navodi dr Dubravka Kovačević Subotički, predsednica SO Pećinci.

Građani kažu da su zbog investitora u Pećince došli i brojni Beograđani da rade i da im se standard života vidno popravlja.

Ove sezone, privrednici u Pećincima grade novih 200.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a u Opštini najavljuju da će novac investirati u puteve i turizam.


 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи