Zadrugarstvo u Kleku

Danas je međunarodni dan zadrugarstva, a jedna od najvećih zadruga u Banatu je u selu Klek kod Zrenjanina. Imaju svoje njive, ribnjak i farmu koja radi 365 dana godišnje.

Darko Tomić je jedan od 80 zaposlenih u Zemljoradničkoj zadruzi "Agro-Klek", jednom od najvećih poljoprivrednih pogona u Srednjem Banatu, gde je uz objedinjenu ratarsku proizvodnju i farma krava od 1100 grla.

"Kao što kod kuće moramo normalno održavati, tako mora i ovde da se održava, ne sme to da bude zapušteno. Obaveza nekada ima, nekad nema", kaže Tomić.

Zemljoradnička zadruga u Kleku kod Zrenjanina postoji duže od 60 godina, u svom sastavu odnedavno imaju i ribnjak, ali su najbolji rezultati u mlekarstvu i svakoga dana odavde se isporuči 13 hiljada litara sirovog mleka. Sve što se uzgaja na 1200 hektara oranica i njiva u službi je stočarstva.

"Pored ratarske proizvodnje imamo i ribarstvo i stočarsku proizvodnju. Broj grla varira od 1050 do 1060 komada, po kategorijama to bi iznosilo negde 530 muznih krava, a ostalo su junice u raznim ketegorijama", kaže Predrag Ćujić, rukovodilac ratarske proizvodnje.

Zaokružen ciklus proizvodnje i rad na farmi ne poznaje ni praznike, ni letovanja, niti slobodne dane. Tada ne izostaju ni rezultati.

Dušica Topić, iz "Agro-Kleka" navodi da je u 2018. godini ta zemljoradnička zadruga ostvarila profit od oko 600 miliona dinara: "Iako smo jedan od najvećih proizvođača mleka, država i dalje stimuliše naš rad i razvoj."

Zemljoradnička zadruga "Agro-Klek" uz 15 miliona dinara bespovratnih sredstava dobijenih od republičke Vlade, uložila je dodatnih 8 miliona dinara sopstvenih sredstava za kupovinu nove mehanizacije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво