Proizvođači u Toplici nezadovoljni cenom višanja

Prethodnih godina berba višanja bi se - kao najvažniji posao poljoprivrednika u Toplici - bližila kraju. Međutim, zbog slabog interesovanja otkupljivača, nedovoljno ambalaže i niske otkupne cene, berba je tek počela, a voćari strahuju da će veći deo ovogodišnjeg roda ostati u voćnjacima.

Vreme je berbe višanja, a u Velikoj Plani, podno Jasterpca, voćari su, umesto u voćnjacima, uglavnom pred prodavnicama. Zbog niske cene, kažu da se posle 60-ak godina, u ovom kraju bliži kraj proizvodnje ovog voća od kojeg, većina živi.

 

"Višnja, to je brend Toplice i Toplica živi od te višnje. To je žalosno i sramota što se ovako dešava", kaže Živorad Miletić, voćar iz Velike Plane.

"17 otkupnih mesta je bilo u Velikoj Plani, to je bilo puno selo naroda i radnika, ove godine nema ništa, ničega, opšte mrtvilo. Svi su zaboravili na nas seljake", kaže Slavica Bogićević, voćar iz Velike Plane.

I u susednom selu Donjoj Bresnici, ista slika. Osim vage i papira na kome stoji otkupna cena, ništa ne ukazuje na to da je sezona berbe i otkupa višanja.

"Nema berača, nema ambalaže, nema otkupa, ljudi planiraju polako to da vade, čupaju, da krče, da beže odavde, da prazne sela", kaže Dragan Jovanović, predsednik MZ Donja Bresnica.

Voćari bez računice, berači bez zarade. Umesto nekoliko hiljada, koliko ih je bilo prethodnih godina, sada se može naći tek poneka grupica.

"Beremo, ima jedno sedam, osam dana, seljaku se ne isplati da bere, nema prvo ni gajbe da bi brali, uslovi su užasni, cena je užasna", kaže Goran Ćirimović, iz Žitorađe.

Predstavnici voćara i Grada Prokuplja pokušali su da rešenje potraže u Ministarstvu poljoprivrede.

Nezvanično saznajemo - da je bilo reči o kratkoročnim merama, kao što je inspekcijski nadzor hladnjačara i otkupljivača, ali i o dugoročnim - izgradnji novih smeštajnih i preradnih kapaciteta, kao jednog od trajnih rešenja za ovaj problem.

U Toplici se godišnje proizvede najviše višanja u Srbiji, više od tri hiljade vagona. Ove godine će po svoj prilici hraniti ptice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво