Završen festival sportskog filma na Zlatiboru

Zlatibor je prethodnih dana bio u znaku Međunarodnog festivala sportskog filma. Prikazan je 41 film, a među nagrađenima je i Dragan Stanojević: njegov "Martin Strel - čovek koji je pobedio Amazon", u produkciji RTS-a, dobio je nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film.

Sport i film prepleli su se  osmu godinu zaredom, potvrđujući da su se s razlogom odomaćili na planini na kojoj se svake godine na pripremama nađe više od sto ekipa iz zemlje i sveta, a koja je takođe bila prirodna scenografija za desetine filmova. Utisci gostiju iz godine u godinu slični.

"Ja sam sad ovde pomalo domaći. Bio sam već 2016. i 2018. po tri nedelje sa reprezentacijom Crne Gore, već sam ovde navikao. Jako je lepo, mislim da je idealno. Sad kad bi opet nekog trenirao mislim da bi ga doveo na Zlatibor", kaže Bogdan Tanjević košarkaš, trener, dobitnik nagrade za životno delo.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala bila je košarka i podsećanje na velike uspehe, radosti i tuge - od zapisa o prvoj evropskoj tituli sarajevske "Bosne", preko zlatnih momaka 70-ih kada je i počeo uspon domaće škole košarke, zatim ruske sportske drame, finala SAD-SSSR na olimpijadi u Minhenu, do hrvatskog filma o košarkaškoj porodici Šarić. Priče različite, ali ih sve spaja ista želja autora upućena nekim budućim asovima.

"Djeca trebaju maštati i ići za svojim snovima. I ako ja potaknem sa ovim filmom bilo koje dijete da krene u tom smjeru, ja sam već napravila puno i dobila sam veliku nagradu", kaže Slavica Šnjur, dobitnica nagrade za najbolji dokumentarni dugometražni film "Uvik isto".

Festivalske priče otuda su i nostalgične, tople, ponekad setne kao podsećanje na ljude koji su gradili i dosezali najviše sportske vrhove. Sam festival je deo svetske mreže od 16 festivala, a na Milanskom, festivalu festivala, prošle godine nagrađena su dva filma sa zlatiborskog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво