Šta je sa sistemom za daljinsko grejanje termalnom energijom u Bogatiću

Skoro četiri decenije posle otkrivanja termomineralne vode u Mačvi, u Bogatiću je završen prvi toplovod, čime se ova opština upisala na listu 250 evropskih gradova koji termalnu energiju koriste za grejanje. Radovi su trajali dvostuko duže nego što je bilo predviđeno, a zašto su kasnili i kakvu će to uštedu doneti, istaživale su kolege iz Šapca.

Radovi na toplovodu u Bogatiću trajali su gotovo godinu dana. Kasnili su zbog pucanja bušotine i primene procedura, ali je zato ovaj jedinstven projekat, sada primer u regionu, kažu nadležni.

Probe sistema otvorenog tipa koji polazi od bušotine BB1 su okončane, a uskoro će biti završena i upotrebna dozvola.

"Sistem je izgrađen od predizolovanih cevi i na sistem je povezano sedam objekata javne namene u Bogatiću. Ova bušotina je kapaciteta 25 l vode u sekundi, a temperaturni nivo je 75 stepeni", kaže Ivan Živanović, odgovorni izvođač radova.

Izgradnja toplovodne mreže za grejanje prvih 16.000 kvadratnih metara koštala je oko 120 miliona dinara, od čega je 75 odsto obezbeđeno iz kredita, a ostatak iz budžeta opštine Bogatić.

"Sam povrat investicije bio bi negde oko šest godina imajući u vidu da je ušteda na godišnjem nivou između 15 i 18 miliona dinara", kaže Nebojša Petronić, pomoćnik predsednika Opštine Bogatić.

Jedna od ustanova koje će koristiti ovaj vid daljinskog grejanja ukupne dužine 6 kilometara je ovdašnji vrtić gde je smeštena podstanica sa izmenjivačima.

Mačva ima osam termalnih bušotina iz kojih se svakodnevno izlije na površinu voda čija se energija može porediti sa 63 tone tečnog goriva. Posle izgradnje prvog toplovoda za grejanje institucija, u opštini Bogatić planiraju da ova usluga uskoro bude dostupna i građanima.

"Apsolutno bi značilo mnogo, samim tim bila bi mnogo veća ušteda u smislu električne energije i smatram da je to veliki potez naše opštine", kaže Mira Mijatović, iz Bogatića.

Osim za daljinsko grejanje, termalna voda u Mačvi uskoro će se koristiti i u dva spa centra-nedavno privatizovanoj banji u Dublju i u takozvanoj energani u Bogatiću koja čeka investitora na površini od 12 hektara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи