O lekarima i lečenju na ginekologiji u Vranju

Doktorka Marina Janjić iz Vranja radi kao ginekolog akušer više od trideset godina. Pored posla na Ginekološkom odeljenju vranjske bolnice, bavi se naučnoistraživačkim radom i piše. "Pune ruke života" je njena treća knjiga.

Da pomogne i usreći bio je njen cilj koji je i ostvarila radom na Ginekološkom odeljenju vranjske bolnice. Primarijus dr Marina Janjić pomaže ženama, a na svet je za tri decenije rada donela oko tri i po hiljade beba.

"Zadovoljstvo koje svako od nas, svaki akušer to oseća, a dodatno i čini mi se to da niko od nas ne može da prođe kroz grad, a da se sto puta ne javi ljudima, da ne vidi nasmejana lica, da ne vidi bebe u kolicima", kaže Marina Janjić.

"Pune ruke života" je prva knjiga u kojoj je doktorka opisla kako su se žene porađale i lečile od srednjeg veka do danas i kako se razvijala ginekologija u Vranju. Prvo odeljenje je otvoreno posle drugog svetskog rata, a lekari su dolazili iz drugih gradova.

"Da su žene ovog kraja lečene na osnovu iskustva vizantijske medicine koja je dopirala preko takozvanih knjiga "lekaruša" i Hilandarskog medicinskog kodeksa, pa preko našeg Prohora Pčinjskog kao centra lečenja žena u Nemanjićko vreme", objašnjava Janjićeva.

Osim istorijata ginekologije, istraživala je i u knjizi zapisala i biografije kolega, babica i medicinskog osoblja. Doktorka Janjić više godina bavi se i naučnoistraživačkim radom i istorijom književnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара