Opšta bolnica u Kruševcu dobila angio-salu

Pacijenti iz Rasinskog okruga sa akutnim infarktom miokarda više ne moraju zbog lečenja i ugradnje stentova da se šalju u kliničke centre Niš, Kragujevac ili Beograd. U Kruševcu je otvorena i potpuno opremljena angio-sala na Internom odeljenju, a prva operacija uspešno je izvedena.

Bolesnica kojoj je bila zapušena arterija posle intervencije dobro se oseća. Ugradnju stenta obavio je profesor doktor Vladan Vukčević.

"U principu kažu da u poslednjih 50 godina nije izmišljeno u medicini ništa što je toliko smanjilo mortalitet i invaliditet stanovništva kao što su to ugradnje stentova u akutnom infarktu miokarda. Praktično ono što je bio antibiotik krajem 40-ih godina, što su bile vakcine početkom ovog veka,  to su stentovi akutnog miokarda od pre 20, 25 godina. Tako da je ovo ne veliki dobitak samo za Kruševac nego i gradove koji gravitiraju oko Kruševca", rekao je prof. dr Vladan Vukčević.

"Za sada angio-sala će raditi vikendom ili kako se već dogovorimo. Dolaziće kao i u drugim centrima konsultanti sa strane, iskusni profesori u ovoj proceduri. Naši mladi lekari su već na edukaciji, ali da bi postali pravi interventni kardiolozi treba da prođe vreme i da steknu iskustvo i znanje", ističe Dr Vesna Stević Gajić, direktorka Opšte bolnice Kruševac.

Na specijalizaciji je trenutno pet lekara. U opremanje angio-sale pored donatora, 100 miliona dinara uložilo je i Ministarstvo zdravlja.

"Bolnica u Kruševcu ima perspektivu. Dogovorili smo se primićemo nove radnike, nove lekare, nove sestre, dati nove specijalizacije", naglašava dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

U prvih 6 meseci u kruševačkoj bolnici otvorene su još dve operacione sale, oftamološka i ortopedska, čime su znatno skraćene liste čekanja. Do kraja godine trebalo bi da se završi projekat za kompletnu rekonstrukciju ove zdravstvene ustanove, a da radovi započnu već početkom naredne.







Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво