Sport ne zna za granice

Prijateljstvo Aleksinca i grčkog grada Lavrija počelo je pre dvadeset godina, kada su Grci doneli humanitarnu pomoć posle NATO bombardovanja. U međuvremenu su postali zbratimljeni gradovi, a tokom vikenda su deca iz sportskih klubova iz Grčke boravila u Aleksincu.

Sport ne poznaje granice i učvršćuje prijateljstva, u to su se uverili i mladi košarkaši iz Aleksinca i Lavrija.

"Dosta smo stvari naučili oni od nas i mi od njih, dobro smo se družili, sporazumevali smo se na engleskom, super su bila ova tri dana", kaže Marko Eror, iz Aleksinca.

"Prvi put sam u Srbiji, bilo je zanimljivo i dobro smo se družili iako su oni veoma brzi pa nismo mogli da im često uzmemo loptu", ističe Vagelis Aleksandrakis iz Lavrija.

Slike nastale aprila 1999. godine kada je srušena gradska četvrt u Aleksincu podstakle su predstavnike Lavrija da prikupe pomoć. Od tada veze nisu prekidane.

"Jednog dana pod sirenama u večernjim satima, sa šleperima koji su nosili pomoć za stanovnike Aleksinca, ušli u Aleksinac. Od tada do današnjih dana naši kontakti nisu prekinuti" , istakao je Nebojša Stanković, predsednik Opštine Aleksinac.

"Naše prijateljstvo će biti zapisano u istoriji", naglašava Adonis Moroglu, predstavnik Opštine Lavrio. "Naš cilj je da tome učimo mlade naraštaje, ali i da proširujemo oblasti saradnje."

Sportistima oba grada ovakva saradnja veoma mnogo znači.

"Naš klub postoji 40 godina i ima više od 700 članova, ova saradnje znači naročito mlađem naraštaju", kaže Afanastos Reras, iz sportskog kluba "Keratea".

"Ova saradnja sa grčkim klubom nama puno znači u razvijanju mlađih selekcija, tako ćemo gledati i u buduće imamo još veće ambicije da napravimo zajednički košarkaški kamp i da to bude mnogo, mnogo ozbiljnije", naglašava Nenad Stojković KK Napredak, Aleksinac.

U iščekivanju kampa, deca iz Aleksinca će u septembru posetiti Lavrio, grad 70 kilometara udaljen od grčke prestonice Atine.















Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво