Pastiri uz stado i leti i zimi

Najtopliji dan u Banatu ove godine. Svi teško podnose vrućinu, ali pastirima je sigurno najteže - od ranog jutra do kasno u noć, bez hlada i bez društva. Sa pastirom, u okolini Elemira, deo dana provela je ekipa RTS-a.

Upeklo julsko sunce, prošlo je podne a na pašnjaku sa svojim stadom od 120 krava i 4 pulina pastir Branko Bajić. 

Štap, torbak, stolica, u torbaku doručak i flaša vode koja se zagrejala još sa prvim sunčevim zracima. Do prve vode treba preći kilometer a onda osveženje, za pastira i stado a pogotovo za puline.

Posao pastira nije nimalo lak, svejedno da li je zima ili je leto, kaže Branko:

"Dvadeset godina kako čuvam krave, meni je svejedno minus 20 ili plus 50, već sam na sve navikao. I moram tako i volim taj posao i zato ga i radim. Volim krave, volim prirodu, sve volim. Pulini moraju da slušaju. Oni su više nego verni, nema veze ili pucalo, sevalo, oni mene neće ostaviti nikada." 

Ne baš tako davno, na banatskim pašnjacima paslo je na hiljade ovaca i krava. Danas je prava retkost videti pored puta takvo stado, nestali su pastiri, nestala su stada a sa njima i salaši, nekada je i salaša bilo na stotine, danas su i oni prava retkost.



 



 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи