Vrućina ne zaustavlja radove na gradilištima

Na visokim temperaturama, najteže je radnicima koji rade na otvorenom. Zbog toga se apeluje da poslodavci poštuju preporuke Ministarstva za rad o čestim pauzama i redovnom osvežavanju. Proveravali smo kako je na gradilištima u Pirotu i Leskovcu.

Na građevinskim objektima u Pirotu, radi se, bez obzira na visoke temperature.

 

"Snalazimo se, imamo hladnu vodu, donosi gazda i sokove. Kad je velika vrućina češće pravimo pauze. Kad je mnogo velika vrućina, idemo dole i zidamo gde je hladovina" kaže radnik Dalibor Ivković.

"Pošto je ovo stambena zgrada, imamo delove zgrade u koje u podne i kad je najveća vrućina , silazimo na niže spratove, gde zidamo pregradne zidove. Za razliku od ljudi koji rade na putevima, ovde postoji mogućnost hladovine", ističe Vladimir Stojanović, šef gradilišta.

Na brdu Hisar iznad Leskovca, radnici su angažovani na saniranju putne infrastrukture.

Inspektori rada poslednjih dana, pojačali su kontrole na gradilištima, kako bi se proverilo da li se poštuju preporuke o radu na visokim temperaturama.

"Ono što je bitno, jeste, da temperatura što je veća od 36 stepeni, preporuka je da se radnici što češće odmaraju, da sede u hladovini i da se obezbede hladni napitci za osvežavanje zaposlenih" kaže Aleksandar Popović, šef Inspekcije rada za Pirotski okrug.

Tokom letnjih meseci, kontrole će biti svakodnevne. Poštovanjem preporuka, smanjuje se rizik od povređivanja i zdravstvenih tegoba, radnika koji rade na gradilištima.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 03. jul 2019, 23:12) - Rade [neregistrovani]

A seljaci

Niko se ne seca seljaka, koji moraju da obave svoje obaveze na njivama, pored stoke, ... , Bez obzira je li napolju sneg, kisa ili vrucina.A oni cine oko 50% stanovnika ove nase drzave.Dokle vise skrivanja istine?