Vrućina ne zaustavlja radove na gradilištima

Na visokim temperaturama, najteže je radnicima koji rade na otvorenom. Zbog toga se apeluje da poslodavci poštuju preporuke Ministarstva za rad o čestim pauzama i redovnom osvežavanju. Proveravali smo kako je na gradilištima u Pirotu i Leskovcu.

Na građevinskim objektima u Pirotu, radi se, bez obzira na visoke temperature.

 

"Snalazimo se, imamo hladnu vodu, donosi gazda i sokove. Kad je velika vrućina češće pravimo pauze. Kad je mnogo velika vrućina, idemo dole i zidamo gde je hladovina" kaže radnik Dalibor Ivković.

"Pošto je ovo stambena zgrada, imamo delove zgrade u koje u podne i kad je najveća vrućina , silazimo na niže spratove, gde zidamo pregradne zidove. Za razliku od ljudi koji rade na putevima, ovde postoji mogućnost hladovine", ističe Vladimir Stojanović, šef gradilišta.

Na brdu Hisar iznad Leskovca, radnici su angažovani na saniranju putne infrastrukture.

Inspektori rada poslednjih dana, pojačali su kontrole na gradilištima, kako bi se proverilo da li se poštuju preporuke o radu na visokim temperaturama.

"Ono što je bitno, jeste, da temperatura što je veća od 36 stepeni, preporuka je da se radnici što češće odmaraju, da sede u hladovini i da se obezbede hladni napitci za osvežavanje zaposlenih" kaže Aleksandar Popović, šef Inspekcije rada za Pirotski okrug.

Tokom letnjih meseci, kontrole će biti svakodnevne. Poštovanjem preporuka, smanjuje se rizik od povređivanja i zdravstvenih tegoba, radnika koji rade na gradilištima.









Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво