Vranjski glumci i dalje bez pozorišta

Pre sedam godina je u podmetnutom požaru izgorela zgrada vranjskog pozorišta. Od 2014. godine periodično je obnavljana, a sada su u toku završni građevinski radovi.

Rano ujutru 2. jula 2012. godine, u požaru je potpuno izgoreo krov pozorišta, unutrašnjost - ulaz, bina, foaje, podrumski deo. Obnova je počela dve godine kasnije. 

Bila je prekinuta zbog korišćenja oplatnog ulja, kada je urađena dekontaminacija betonskih površina, nastavljena je rekonstrukcija. Za to vreme glumci su pripremali i igrali predstave na drugim scenama.

"Ispostavilo se da je to bio vrlo plodan period za nas. Nedugo posle požara smo seli, skupili se, i napravili neki dogovor da ne dozvolimo da pozorišna umetnost prestane da postoji u Vranju", kaže Bojan Jovanović, glumac i umetnički direktor pozorišta "Bora Stanković".

Učestvovali su na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, dobijali nagrade, napravili 30 novih predstava u Domu Vojske i Omladinskom kulturnom centru. U matičnoj zgradi u toku je montaža scenske mehanike, opremanje sale, postavljanje akustičnog plafona, stolarije.

"Drugi delovi su 95%, da kažemo završeni, ostalo je krečenje, bojenje, galanterija, sanitarija. Elektrika je urađena kompletno, sad ide audio i video opremanje koje je direktno u vezi sa trećom fazom, i za opremanje scene", ističe Zoran Jovanović, izvođač radova.

"Ovo je jedno veliko gradilište, radovima se nazire kraj. Najbitnije je da radovi idu planiranom dinamikom, i da najkasnije do kraja godine očekujemo, slobodno mogu da kažem, jednu od najsavremenijih zgrada pozorišta na Balkanu, sa najboljom opremom", kaže Nenad Jović, direktor pozorišta "Bora Stanković" u Vranju.

Posle završnih radova, sledi opremanje, a unutrašnjost zgrade biće prilagođena i najzahtevnijim scenografijama i umetničkim izazovima.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи