Žeteoci vredno rade u šabačkom kraju

Visoke temperature pogoduju žetvi. U šabačkom kraju, prinos pšenice je dobar, ali je kvalitet zrna loš. Od roda, poljoprivrednike više brine otkupna cena hlebnog zrna.

Domaće sorte pšenice, bolje su rodile od stranih hibrida. I pored čestih promena vremena i velike količine padavina , prosečan prinos hlebnog zrna je oko pet tona po hektaru.

"Kvalitet je tu negde na minimum, pošto su bile velike kiše, i ona je pšenica posle te velike vlage naglo sazrela, al' opet je negde hektolitar između 75-76, tako da je zadovoljavajuće opet. Prinos je negde izmedju pet I sedam tona, zavisi gde je uhvatio grad, gde nije. Cene još nema, čujem da se stara pšenica prodaje po 23, 24 dinara.', kaže Jovica Bilotomić iz Bogosavca.

Kiša je umanjila kvalitet zrna, i doprinela razvoju korova koji otežavaju žetvu. Prinos je znatno manji na parcelama koje poljoprivrednici nisu zaštitili od bolesti.

"Žito je praktično izgorelo. Ovo što imamo žita, ovo je super kakva je godina, ja sam se nadao da će biti dosta lošiji prinos. Kvalitet zrna je uglavnom jako loš. Ne znam u procentima da kažem, ali dosta zrna je propalo, to je zrno koje nema hleba u sebi, brašna, to je zrno za mekinje.", navodi Filip Dragojević, kombajner iz Šapca.

Poljoprivrednici u amabarima skladište uglavnom lošiju pešnicu koju koriste za ishranu stoke, a većinu roda predaju otkupljivačima na čuvanje.

"Hektolitar je isto šaren, od 61 do 76, ali koliko imamo informacije sa otkupnih mesta, 76 je neka gornja granica. Nije sjajno, ali, biće pšenice za ovu godinu. Cena je na današnji dan, oko sedamnaest dinara sa PDV-om, očekuje se neki porast, malo je teško prgonozirati i davati procene", navodi Darko Simić iz PSSS.

Na teritoriji grada i u tri okolne opštine, pšenicom je zasejano oko 25.000 hekatra. U toku ove sedmice, žetva će biti završena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво