Legat slikara Sotirova u Pirotu

Na godišnjicu smrti akademskog slikara Slobodana Sotirova, u gradskoj galeriji u Pirotu otvorena je izložba njegovih dela. Sotirov je bio profesor slikarstva na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu i imao je više od pedeset samostalnih izložbi širom sveta.

Porodica pokojnog umetnika Slobodana Sotirova ispunila je njegovu želju i darivala galeriji u njegovom rodnom gradu deset slika. Time je oformljen legat Slobodana Sotirova.

"On je ovde završio gimnaziju i prve umetničke korake je ovde napravio. Bio je vezan za Pirot i izložbe je ovde pravio. Slobodan je želeo da Pirotu pokloni slike, nažalost to nije dočekao. Mi smo kao familija rešili da ispunimo njegovu želju", kaže umetnikova supruga Dragana Sotirov.

Akademski slikar Slobodan Sotirov poznat je širom Evrope kao umetnik koji je u svojim delima spajao realizam i apstrakciju. Njegovo stvaralaštvo imalo je tri faze.

Direktorka galerije "Čedomir Krstić" Radmila Vlatković objašnjava da su sve njegove slike bile prožete izradom portreta:

"S obzirom da je bio poznat kaop izuzetan portretista i da je uradio više od 600 portreta koji su u zemlji i inostranstvu"

Legat umetnika Slobodana Sotirova jedan je od četiri koje čuva galerija "Čedomir Krstić" u Pirotu. Zbog nedostatka prostora, posebno depoa za čuvanje slika, gradska uprava odobrila je proširenje galerije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи