Vitezovi Srbije: Na Zlatiboru uručena priznanja za 2019. godinu

U okviru manifestacije "Vidovdanske kulturne svečanosti", koje se održavaju pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i uz podršku Turističke organizacije, na Zlatiboru su uručena ovogodišnja priznanja Kluba privrednih novinara "Vitez Srbije" najistaknutijim pripadnicima određenih profesija.

Dostignuća ovih ljudi, smatraju se viteškim doprinosom rodu i profesiji. Zajednički su im talenat, odgovornost i istrajnost, stvaralaštvo koje ih čini izuzetnim.

I, upravo slaveći Svetog Vida, na čiji dan se, kažu, može videti i ono u ostalim danima nevidljivo, gledamo i slavimo vrednosti kojima se čovek, u svim vremenima, kakva god bila, preporučuje kao sledbenik istine, ljubavi, pravde i dobrog dela.

"Kako smo mi, na neki način, oborili, sve ono što je stajalo uspravno, sada se polako prisećamo i obnavljamo sve ono što smo nekada imali, pa izgubili", rekao je akademik Matija Bećković, vitez srpske književnosti.

Vitez srpske medicine, prof. dr Svetozar Putnik kaže da ovu titulu ne doživljava kao lično priznanje:

"Ovo je priznanje za sve zdravstvene profesionalce, lekare, medicinske sestre, tehničare, koji se danonoćno bore da nekim drugim ljudima bude bolje. Imam utisak da je to iskrena nagrada, imam utisak da su to stvari koje možda mogu za nešto malo da promene stvari na bolje."

Svako vreme je dužno, zapravo, da uspostavlja svoju meru viteštva, i da čuva ono što je puna slika čovekovog dostojanstva", smatra glumac Nebojša Dugalić, vitez srpske glume:

"Viteštvo jeste objedinjavalo takvu perspektivu čoveka, jer to šta je sve vitez morao da bude značilo je sve ono na šta je, zapravo, čovek kao biće pozvan da bude."

Titule viteza dobili su i dr Danka Lajić Mihajlović (muzika), Mihajlo Đoković Tikalo (slikarstvo), Zoran Terzić (sport) i Tatjana Miletić (preduzetništva), a kao što reče vitez Dugalić, ono zbog čega ova nagrada postoji, nije ni ona sama, nisu ni nagrađeni, nego ono na šta nas ona podseća: a to je da služimo jedni drugima, jer smo veliki samo u tom služenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара