Hadži Prodanova pećina u Ivanjici otvorena za posetioce

Turistička ponuda Ivanjice obogaćena je novim sadržajima. U selu Raščići postavljen je najduži zip lajn sa dve trase, a pećinske ukrase stvarane hiljadama godina posetioci će moći da vide u Hadži Prodanovoj pećini.

Za one koji žele nešto drugačiji odmor adrenalinska staza za panoramsko spuštanje biće prava atrakcija. Domaćine u Raščićima raduje što će i pećina dugo skrivena od pogleda javnosti biti dodatni sadržaj koji nude turistima.

"Ima istorijski značaj kao i arheološku vrednost, jer su tu pronađeni ostaci iz doba paleolita, doba pre neolita, kosti pramedveda i mnogo retkih oblika života, raznih vrsta životinja", navodi Milinko Veličković.

Ulaz u pećinu nije lako ugledati. Na samo nekoliko koraka ispred stene je crkva posvećena Arhangelu Mihailu iz 1909. godine.

"Simbolično nam govori da ako hoćemo da upoznamo sami sebe i svoje najveće i najdublje i visine i dubine moramo da prođemo kroz crkvu", ističe protojerej Siniša Radenković.

Posetiocima je sada dostupno 120 metara pećine, a u centralnom delu mogu se videti stalaktiti, stalagmiti, moćni okamenjeni vodopadi.

Do sada je istraženo oko 400 metara Hadži Prodanove pećine. Legenda kaže da kada bi se nastavilo kroz nju izašlo bi se u dragačevsko selo Kotraža.

Urađene su staze, zaštitne ograde, panoi, specijalna rasveta, u planu je i otvaranje suvenirnice.

"Ovde zaista vredi doći i vredi ovo posetiti jer na drugim mestima ne možete ovako nešto da vidite", rekao je ministar Rasim Ljajić.

U uređenje dela veoma važnog speleološkog lokaliteta uloženo je više od dvanaest miliona dinara, a još pet predviđeno je za ovu godinu, za sređivanje platoa ispred pećine.

broj komentara 0 pošalji komentar