Kragujevački fakulteti na Šangajskoj listi za oblast medicine i matematike

Šangajska lista najbolje rangiranih univerziteta na svetu uvrstila je Univerzitet u Kragujevcu prvi put među 300 najboljih za oblast medicine – kliničke medicine, a treći put za oblast matematike.

Ulaganje u kvalitet i znanje i podsticanje naučnoistraživačkog rada na Fakultetu medicinskih nauka krunisano je ulaskom u društvo najboljih. Dostignuća doktora nuka iz zemlje i regiona prepoznata su u naučnom svetu.

Prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Falulteta medicinskih nauka kaže da se trude da za saradnike izaberu najbolje:

"Oni su taj motor koji daje elan ovom Fakultetu, ono što daje sve ove rezultate."

U prethodne četiri godine, istraživači su objavili oko 500 radova u oblasti kliničke medicine, koji su značajni za nauku.

"Nakon bodovanja naših radova, priznanja našim nastavnicima, pre svega broja radova na Sajnsitejšn indeks listi i u časopisima Nejčer i Sajans, mi smo se pozicionirali na to mesto", ističe prof. dr Nebojša Zdravković, sa Fakulteta medicinskih nauka.

Iako neformalno, Šangajska lista je prestižan sistem rangiranja, a samo dva odsto univerziteta u svetu ima priliku da se nađe na njoj.

"Sve to ne bi bilo da Univerzitet u Kragujevcu nije učesnik u velikim međunarodnim projektima", naglašava prof. dr Nenad Filipović, "to su Horajzent projekti, istraživački projekti. Svaki od tih projekata, obuhvata veliki broj mladih ljudi, pre svega iz odavde iz Srbije, ali i iz Evrope."

Do Šangajske liste dugačak je put, Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu, za oblast matematike, na njoj je treću godinu zaredom.

Univerzitet u Kragujevcu prvi put se pojavio na Šangajskoj listi 2017. godine, a na njoj su i Univerziteti u Beogradu i Novom Sadu.

 

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 27. jun 2019, 23:32) - Tanja Cačak [neregistrovani]

Cestitam !

Bravo za kg. Univerzitet! Sjajna vest

(četvrtak, 27. jun 2019, 18:11) - Ana Beograd [neregistrovani]

Veliki uspeh

Cestitke, to je istorijski uspeh za Univerzitet u kg.