Organska jaja somborskih kaporki iz Guče

Proizvodnja hrane se isplati, tvrdi Nikola Draganić koji u Guči uzgaja autohtonu rasu kokoši. U njegovom jatu ima stotinu somborskih kaporki koje se nalaze na listi živine pod zaštitom države.

Život ga je doveo u Dragačevo. Iako radi u Čačku, u Guči gaji maline, pravi inkubatore, a uz prepelice gaji i somborsku kaporku.

"Držao sam i rase leghorn, marans i italijanku, i razne druge vrste, ali se pokazalo da je najveća isplativost kod ovih", kaže Nikola Draganić. "Malo ih ima u Srbiji.''

Ovaj diplomirani ekonomista se živinarstvom bavi već dve decenije. Hobi je prerastao u posao kojim se, na ovaj način, retko ko bavi:

"Cena jaja je niskai ljudi misle da nemaju računa da drže koke zbog toga, ali ne znaju da je ovo jaje mnogo zdravije i mnogo kvalitetnije od onoga koje kupuju."

Ističe da je autohtona vrsta koka koju gaji veoma otporna. Sama nalazi hranu, malo se prihranjuje, pa se organska proizvodnja jaja lako može postići.

Za domaću rasu kokoši se odlučio zbog toga što su dobre nosilje i imaju kvalitetno meso:

"Budućnost je u proizvodnji hrane. Nebitno da li je to jaje, meso i tako dalje. Još ako je to ta hrana organska verujte mi uvek ćete imati gde da ponudite i kome da prodate.

Prednosti gajenja ove autohtone rase je i mogućnost ostvarivanja prava na subvecije Ministarstva poljoprivrede.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара