Premijera predstave "Olivera, Miličina kći" u Kruševcu

Kruševačko pozorište je povodom 630 godina od Kosovskog boja, građanima poklonilo predstavu, inspirisanu sudbinom Olivere, najmlađe ćerke kneza Lazara i knjeginje Milice. Ovim komadom počinje nov ciklus predstava, koje će oživeti likove iz istorije stare prestonice.

Predstavu o teškoj vladarskoj i majčinskoj odluci knjeginje Milice da posle Kosovskog boja pošalje najmlađe od sedmoro dece u harem sultana Bajazita, kao zalog miru između Lazarevića i Osmanskog carstva Kruševljani su gledali krajem sedamdesetih. U dramaturškom smislu današnjim generacijama predstava kruševačkog pozorišta nudi mnogo više od hronologije događaja.

"Mi smo sada počeli da otkrivamo da u svojoj istoriji imamo ličnosti koje mogu da budu i primer, mogu da budu naš uzor i "Olivera" je predstava na tragu naše repertoarske politike da otkrivamo lokalno", kaže Vladimir Popadić, reditelj.

U ulogama istorijskih ličnosti, Olivere, koja je i pored velike žrtve, uspela da zadrži pravoslavnu veru, postane prva Sultanija i svoj položaj iskoristi da pomogne svom napaćenom narodu i imperatora Bajazita prvi put su se okušali mladi gostujući glumci.

Glumac Đorđe Marković kaže: "Vidimo kako u stvari praktično izvršavanje tih surovih političkih zadataka jednog ogromnog vojskovođe, u stvari zaustavljena u onom trenutku kada on shvata da nekoga voli."

Za kruševačku publiku, posebno je važan kult kneginje Milice, koja je mudrom politikom uspela da sačuva u Srbiji ono što je preostalo posle Kosovske bitke.

"Toliko toga je trebalo reći u tako malo scena i sa tako malo replika. Tako da smo negde, čini mi se pričali priču o ljubavi, o majčinskoj ljubavi, roditeljskoj, o ljubavi prema svojoj zemlji, o ljubavi između muškarca i žene", navodi glumica Biljana Nikolić.

Oliverin život, kroz koji su se prelamali najvažniji istorijski događaji te epohe, dostojan je najvećih romana. Ono što je nepoznato i autorima ove predstave je da je život po povratku u srpsku despotovinu, kako je nedavno potvrđeno završila u manastiru Beška na Skadarskom jezeru, zadužbini njene sestre Jelene Balšić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара