Posle poplava, nevreme nanelo nove štete u opštini Knić

U opštini Knić juče je za samo dvadeset minuta palo oko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Grad je pričinio štetu usevima, objektima i putnoj infastrukturi.

Umesto da za nekoliko dana bre plodove, porodica Filipović iz Guberevca kod Knića, procenjuje štetu. Petočlano domaćinstvo koje živi od poljoprivrede u zasad korniišona uložilo je više od hiljadu evra. Imali su i ugovoren otkup na nemačko tržište.

Prema proceni Dušana Filipovića šteta je oko 70 odsto:

"Ta biljka će se oporaviti, a sad koliko će se oporaviti - to će tek videti."

Kiša i grad padali su u nekoliko sela. Ponovo su oštećeni atarski putevi, voćnjaci, kuće, ratarske klture.

Milica Filipović kaže da kukuruz gaje na dva hektara:

"Prošli put nam je poplava odnela, mi to podsejali. I sad nam je grad sve unštio. Više nemamo ni sredstava da ulažemo u to."

Grad je najviše oštetio krovove, stakla na vozilima, limariju, ističe Đorđe Todorović, iz Balosave:

"Baš je velika šteta, nikad ovakav grad nije bio do sada."

Knić je poljoprivredna opština. Od oko 14.000 žitelja, dve trećine živi od poljoprivrede. Posle poplava pre dvadesetak dana i sinoćnog grada, na većini parcela šteta je stopostotna.

"U biološkom smislu, zasnivanje neke nove proizvodnje u julu, kada se očekuju temperature od 35-40 stepeni, zaista je nemoguće smatrati da će ljudi u svoj rad nešto da ostvare u tekućoj godini", kaže Suzana Nešković, direktorka PSSS Kragujevac.

"Do sada smo uradili prelimanarni izveštaj", ističe Nebojša Arsenijević, Opština Knić. "Procena štete u poljoprivredi je negde oko 150 miliona na 1.200 hektara poljoprivrednih površina. Očekujemo ovih dana procenu štete sa puteva, mostova, objekata."

Od posledica prethodnog nevremena, u Kniću je sanirano oko 30 odsto oštećenja na infrastrukturi a počinje i nova procena štete. U Kragujevcu, posle sinoćne kiše, isrpljena je voda iz svih podruma i objekata koji su bili poplavljeni, i radi se na raščišćavanju puteva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво