Održan 25. festival cveća "Ruže Lipolista"

U najmirišljavijem selu u Mačvi, čuvenom po hiljadu stabala lipa, održan je 25. festivala cveća "Ruže Lipolista". Ove godine u tom selu procvetalo je 800.000 pupoljaka koji su, kažu meštani, najbolji ambasadori lepote i prijateljstva.

Na izložbi cveća u Lipolistu, aranžman sa  Ajfelovom kulom privukao je posebnu pažnju, kao  podsetnik  na stari Šabac u doba Jevrema Obrenovića. Autor je Slobodan Džagić, mladi proizvođač ruža iz Zvezda kod Šapca, koji  je tri dana pravio samo konstrukciju a za dekoraciju koristio svoje ruže  čajevke.

"Želeo sam da predstavim svoj grad Šabac, koji nosi epitet malog Pariza", objašnjava Džagić. "Bio sam u Holandiji, video sam ovakve stvari, tako da sam želeo tako nešto da primenim i kod nas."

Brojni posetioci zadržavali su se i kod rama od ruža, strpljivo čekajući na red za  fotografisanje.

Biljana Ivanović je za srce od ruža, koje je pravila duže od pet sati, upotrebila više od hiljadu cvetova.

Gajenjem ruža u Lipolistu bavi se desetak porodica na površini od 25 hektara. Među najvećim proizvođačima je  porodica Milana Topalovića, koji proizvode 200.000 sadnica godišnje:

"Plus ukrasno bilje i voćne sadnice na površini od 20 hektara. Sadnice borovnice koje proizvodimo idu uglavnom na domaće tržište."

Ruže iz Lopolista se uglavnom izvoze u zemlje regiona, Poljsku i Rusiju. U porodici Marinković to je posao, ali i inspiracija za umetnike. Njihove sadnice imaju i pisci Goran Petrović, Milovan Danojlić i drugi tvorci antoligije o biljkama i prijateljstvu.

"Od svojih prijatelja kojima sam poklonio sadnice dobio sam priče i neke beleške tako da smo napravili knjigu koja se zove Pisac u vrtu", kaže pesnik iz Lipolista Tomislav Marinković. "Ruža je večna inspiracija:"

Tokom 25. Festivala cveća Lipolist je ugostio nekoliko hiljada posetilaca iz regiona za koje je pripremljen umetnički program i obilazak rasadnika. Među onima koji će odneti najlepše utiske su i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari grad u Sarajevu, i Smilja Ravić, iz Laćarka kod Sremske Mitrovice.

Ruže iz Lipolista cvetaju ispred našeg Belog dvora ali i američke Bele kuće. Među 300 sorti najtraženija boja je crvena kao simbol ljubavi i  lepe budućnost sela.

broj komentara 0 pošalji komentar