Spasovdanski turnir u Trstu

U Trstu živi veliki broj Srba koji se, na različite načine, trude da očuvaju srpsku kulturu i tradiciju. Duže od decenije organizuju Spasovdanski turnir u malom fudbalu, na koji dolaze Srbi i iz drugih gradova Italije i susednih zemalja.

Spasovdanski turnir u malom fudbalu Udruženje Srba "Vuk Karadžić" iz Trsta organizuje već dvanaest godina. Na njemu učestvuje 36 ekipa iz Italije, Austrije, Slovenije, Srbije.

Ovo nije samo sportsko nadmetanje već i dvodnevno druženje tršćanskih Srba, kojih je u ovom gradu oko deset hiljada.

"Grad Trst nas je prihvatio oberučke, sva deca koja ovde završe školu mogu da nađu i zaposlenje, tako da nemamo nikakvih problema po nacionalnoj osnovi", ističe Dejan Nikodijević, potpredsednik Udruženja Srba "Vuk Karadžić" Trst.

Srbi se u Trstu okupljaju oko Udruženja "Vuk Karadžić" i Crkve Svetog Spiridona iz 18. veka. Na taj način pokušavaju da spreče asimilaciju mladih generacija.

"Ako moja generacija digne ruke od vaspitanja te dece u srpskom duhu, mi smo izgubljeni za sva vremena", Zoran Marković, predsednik Udruženja Srba "Vuk Karadžić", Trst. "Nadam se da to nije tako, zato funkcioniše i ovaj fudbalski turnir, evo ovde se dva dana govori samo srpski."

Naši sunarodnici važe za dobre radnike, a koliko ih domaćini poštuju govori i to što je redovni gost na Spasovdanskom turniru gradonačelnik Trsta Roberto Dipjaca.

"Mi smatramo Srbe kao deo Trsta", naglašava Roberto Dipjaca, gradonačelnik Trsta. "U Trstu postoji srpska zajednica oduvek, to je vrlo važan deo našeg grada, potpuno su integrisani, to se vidi uvek. Ja sam prezadovoljan srpskom zajednicom, nema nikakvih problema."

U okviru Udruženja "Vuk Karadžić" radi i kulturno-umetničko društvo, ali je fudbal njihova glavna aktivnost. Ekipa "Srbija sport" višestruki je pobednik tršćanske lige u malom fudbalu, a srpski navijači bodrili su i našu mladu fudbalsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu.

Iako ne igra na svom terenu, jer Trst je ipak u Italiji, može se reći da mlada fudbalska reprezentacija Srbije igra pred svojom publikom, zbog velikog broja Srba koji žive u Trstu. Tako ni ovog puta nije izostala podrška sa tribina.

U poluvremenu utakmice između Srbije i Austrije uručen je pehar pobedničkoj ekipi Spasovdanskog turnira "Liberta Beč" i priznanja najboljim igračima. Tršćanski Srbi su, i ovog puta, pokazali da su im koreni i dalje duboko u domovini, iako ih je život odneo na obalu Jadrana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи