Studentski život u Londonu

Vranjanac Aleksandar Milosavljević studira u Londonu informatiku i matematiku. Od početka studija od njih se očekuje, kaže Aleksandar, da samostalno rade i istražuju, dopada mu se organizacija rada na koledžu, individualni rad sa profesorima.

Još u osnovnoj školi, Aleksandar se opredelio za matematiku, srednju je završio u Nišu, pobeđivao na takmičenjima iz matematike i astronomije, učestvovao na balkanskoj Matematičkoj olimpijadi. Sada studira matematiku i informatiku, na prestižnom koledžu.

"Ja sam iskreno mislio da će biti lakše nego što jeste ali sam, iskreno", kaže Aleksandar, "srećniji što je teže nego što sam očekivao, zato što to pruža veće zadovoljstvo."

Studenti imaju samo jedan ispitni rok, za tri nedelje polagao je sedam ispita. Predavanja su podeljena po grupama, kaže Aleksandar Milosavljević: 

"Kad su tutorijali u pitanju, tu postoji prilično velika interakcija između profesora i stdenata, zato je lakše pitati profesore za pomoć, jer svako dobije individualniju pažnju. Ono što mi se isto  dopada je da smo od prvog dana dobijali vrlo praktične projekte."

Ima punu podršku roditelja. Studiranje godišnje košta 30.000 funti, osnovne studije traju tri godine, godinu dana master.

"Mi snosimo troškove, za prvu godinu smo se snašli, uz pozajmice, za dalje ćemo videti, u planu su krediti, spremni smo  da sve što bude trebalo uradimo", kaže njegova majka Jasmina.

"Sva ta deca će biti vrlo uspešni ljudi, oni će predstavljati firme, ukoliko država nađe interesa da tu decu promoviše, stipendira, ne bi bila korist za državu samo u tome da se vrate ovde", ističe Aleksandrov otac Nebojša  Milosavljević.

Na koledžu je 40 odsto studenata iz Britanije. Za 200 slobodnih mesta prošle godine prijavilo se 2500 kandidata. Univerzitet organizuje i druženja sa bivšim studentima, sada uspešnim poslovnim ljudima. London je grad u kome se stalno nešto dešava, kaže  Aleksandar:

"Osim turističkih atrakcija lepo je otići na mjuzikle, u londonsku operu, jednom sam bio tamo, to je neko iskustvo."

Grad obilazi vikendom, tada ima više slobodnog vremena. Studentima su na raspolaganju 24 sata biblioteka i računarski centar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво