Socijalno preduzetništvo leskovačkih učenika

Učenici Tehničke škole "Rade Metalac" iz Leskovca prvu učeničku kompaniju osnovali su pre četiri godine. Mnoštvo ideja pretočili su u različite proizvode. Ova godina je u znaku socijalnog preduzetništva i proizvoda za svakodnevnu upotrebu osoba sa invaliditetom.

Spoj mehanike i elektronike uz znanje i zainteresovanost proizveo je elektronsku bravu za otključavanje vrata i prozora daljinskim upravljačem.

Prema rečima Dušana Golubovića, iz učeničke kompanije „Kik-lok”, brava je namenjena svima, a najviše će koristiti osobama koje se otežano kreću.

O osobama sa invaliditetom razmišljali su i dok su pravili kašiku za mešanje.

„Došli smo na ideju tako što smo želeli da pomognemo ljudima koji imaju problem sa korišćenjem ruku ili problem sa motorikom, takođe i da pomognemo deci sa razvijanjem motorike”, kaže Mladen Milošević.

Povećava bezbednost, smanjuje stepen oštećenja kod automobila bez senzora za parkiranje. I sejf drajv je deo socijalnog preduzetništva Tehničke škole „Rade Metalac”.

„Mi svake godine učestvujemo u obrazovnim programima", ističe Svetlana Marjanović, „jedan od programa je i socijalno preduzetništvo i tu već dva puta zaredom smo pokazali dobre rezultate.”

Za te izume struka ih je darivala priznanjima, od udruženja osoba sa invaliditetom stižu pohvale.

„Patent koji mnogo znači osobama sa invaliditetom pokazatelj je da oni prepoznaju naše probleme”, naglašava Dragana Petrović, sekretarka Udruženja distrofičara Leskovca.

Jedva da su punoletni, ali ispit zrelosti i društvene odgovornosti su položili. Novo i zanimljivo iskustvo daje i finansijske rezultate.

„Učenici se kroz ovakve radove spremaju za svet odraslih”, kaže Igor Arsić, pomoćnik direktora Tehničke škole „Rade Metalac” u Leskovcu, „oni naprave neku firmu, naprave nešto, vide ceo taj životni ciklus nekog od tih preduzeća i neki učenici krenu da zarađuju tokom 3. i 4. razreda.”

Neki od njih su, ističe Filip Jovanović, učenik 3. razreda Tehničke škole „Rade Metalac”, dobili ponudu da realizuju to na višem nivou, dobili su kupce.

Ima li bolje preporuke za nastavnike i obrazovne profile leskovačke Tehničke škole, pre svih smer informacionih tehnologija, za koji će se, sigurno je, tražiti mesto više?

 

broj komentara 0 pošalji komentar