Vranje: Centar za migrante

Svetski dan izbeglica obeležavaju i migranti iz bliskoistočnih zemalja, smešteni u prihvatnim centrima. Naša ekipa posetila je prihvatni centar u Vranju u kom su za migrante i decu iz ovog grada organizovane igre bez granica.

U dvorištu Prihvatnog centra, poligon - deca se takmiče u 10 igara. Osnovni rekviziti su lopte, različitih dimenzija. Zadaci isti, a takmičenje u drugom planu.

 

"Sviđa mi se ova igra, igrala sam je ranije u kampu i vežbala sam. Sigurna sam da će biti dobro, društvo je odlično", kaže Rožina, iz Irana.

"Sprijateljili smo se i čujemo se i dan-danas preko društvenih mreža", kaže Mila Marković, učenica iz Vranja. "I mnogo mi je drago što sam upoznala tako nekog".

Četiri tima u mlađoj i starijoj kategoriji nadmetala su se u brzini, spretnosti i znanju. Deca iz Vranja i prihvatnih centara druže se, zajedno idu u školu.

"Da im omogućimo da se danas igraju, da uživaju s obzirom na to da je počeo školski raspust. Da im pružimo priliku da se druže kao što su se družili i u toku školske godine", objašnjava Tamara Simonović, iz Grupe za decu i mlade "Indigo".

U Prihvatnom centru u Vranju je oko stotinu migranata, uglavnom porodica sa decom.

broj komentara 0 pošalji komentar