Valjevci i komarci

Dug kišni period ovog proleća pogodovao je razmnožavanju komaraca, a Valjevci kažu da ne pamte takvu najezdu. Kako je uništavanje larvi u čitavoj Srbiji kasnilo zbog vremenskih prilika, u Valjevu kasni i javna nabavka za zaprašivanje komaraca i uništavanje glodara.

Valjevo je grad sa mnogo zelenila. Ima četiri reke, brojne parkove, a u stabmenim naseljima su velike zelene površine. Kada se dezinsekcija ne obavi blagovremeno, a kiše potraju tokom proleća, komarci se namnože. Valjevci pamte da je zaprašivanje prethodnih godina bilo na vreme, pa sada negoduju.

"Previše ih ima kod Kolubare i tih tako reka, pogotovo na parku Pećini."

"Kako vidim, ništa nisu prskali. Mnogo ujedaju, ja sam sav u ožiljcima ovde, na nogama. I moja majka isto i cela moja porodica."

"Ujedaju, neprijatno jeste, ali šta se može."

"Moraju da beže ljudi, da se mažu nekim preparatima. Najezda velika."

"Strašno je. Nisu još prskali, ali videćemo šte će biti do kraja. Nikad kao ove godine", žale se neki od anketiranih građana.

Država je organizovala uništavanje larvi komaraca u čitavoj Srbiji kada se vreme stabilizovalao. Tom merom u Valjevu obuhvaćeno je četiri stotine hektara, a rukovodstvo Grada čekalo je da vidi njen efekat.

„Kad smo shvatili da imamo odrasle jedinke koje ovim tretmanima nisu mogle biti uništene, mi smo sproveli javnu nabavku. Otvaranje je 24. juna ove godine i nadam se da će sve biti u redu sa ponudama i da ćemo što pre moći da završimo ono što se tiče obaveza Grada, a to je tretiranje komaraca iz vazduha, tretiranje sa zemlje i uništavanje glodara", objašnjava Jelica Panjković, načelnica Gradske uprave u Valjevu.

Za dezinsekciju i deratizaciju u gradskom budžetu ove godine planirana svota je 2 750 000 dinara bez PDV-a. Uništavanje larvi komaraca u celoj zemlji biće obavljeno još dva puta, u julu i avgustu. A Valjevci sa nestrpljenjem očekuju najavljeno zaprašivanje komaraca kako bi im bilo prijatnije tokom leta i u gradu i u prirodi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво