Rasinski privrednici na kineskom sajmu

Predstavnici oko hiljadu preduzeća iz 16 zemalja starog kontinenta učestvovalo je na Kineskom sajmu brendova za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u glavnom gradu Madjarske. Najbrojniji su bili privrednici iz Rasinskog okruga.

Sajam je bio prilika da se privrednici međusobno upoznaju, ostvare nove kontakte, a potpisano je i nekoliko ugovora između malih i srednjih preduzeća iz kruševačkog kraja i kineskih partnera.

 

"Što se tiče kineskog tržišta, trenutno smo u procesu registracije naših proizvoda dečije hrane za kinesko tržište. Kvalitet proizvoda je usklađen sa strogim propisima Republike Kine", kaže Vanja Šošić, iz fabrike Flori u Kruševcu.

Anđelka Atanasković, direktorka Namenske u Prvoj petoletki iz Trstenika kaže: "Bez ovoga stvarno nema mogućnosti jer niko neće baš u Srbiju da dođe kod jednog malog privrednika i da ga poseti, nego mu je to prilika da nekog upozna sa svojom proizvodnjom, da mu da broj telefona i tako kreće saradnja."

Većina naših preduzeća koja su se predstavila u Budimpešti su iz oblasti prehrambene i prerađivačke industrije, gde se i beleži najveći rast spoljnotrgovinske razmene sa Kinom.

"Kruševac iz Srbije je jedan od najvećih partnera na sajmu. Ove godine nastupilo je 290 kompanija iz Srbije, a samo iz Rasinskog okruga 124 preduzeća. Ovo je saradnja koja ima budućnost", kaže Nensi Jin, direktorka Kineskog sajma u Budimpešti.

"Značaj se pokazuje na osnovu razmene, spoljnotrgovinske razmene Republike Srbije i republike Kine i samog našeg Rasinskog okruga. Svake godine naša spoljnotrgovinska razmena raste i naš je cilj da za budući period jačamo izvoz", navodi Predrag Vukićević, predsednik Privredne komore Rasinskog okruga.

Akcenat je na zajedničkom nastupu naših proizvođača, posebno iz poljoprivrednog sektora. Na sajmu je najavljeno da će, tim povodom, velika privredna delegacija iz kineske provincije Fošan posetiti krajem leta Rasinski okrug.

Na ovogodišnjem privrednom sajmu u glavnom gradu Mađarske nastupilo je 320 kompanija iz 19 inustrijskih oblasti Kine. Domaćin je bila provincija Šan Dong.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво