Neispravna voda za piće u Ćupriji

Analize Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji pokazale su mikrobiološku neispravnost vode iz gradskog vodovoda. Voda nije za piće i pripremu hrane zbog prisustva koliformnih bakterija. Sanitarni inspektor Ministarstva zdravlja je na osnovu ovih analiza vodu iz gradskog vodovoda proglasio zdravstveno neispravnom.

Zbog neispravne vode za piće iz gradskog vodovoda za stanovnike Ćuprije obezbeđene su cisterne. U ranim jutarnjim satima su ispred javnih institucija, a zatim po utvrđenom rasporedu kruže gradom.

 

„Nismo ni znali da nije dobra voda, sada vodu nosimo čak na četvrti sprat", žale se građani.

Mnogi stanovnici Ćuprije imaju svoje bunare i hidrofore, pa vodu iz gradskog vodovoda retko koriste.

„Mi imamo svoj bunar, dolaze i komšije da uzmu i po tome mi znamo da voda nije za piće ili da je trenutno nema u gradu", objašnjavaju meštani.

Kako je došlo do mikrobiološkog zagađenja vode u Javno-komunalnom preduzeću Ravno 2014 nadležni ne znaju pouzdano, ali su se, kažu, ovakve situacije dešavale u periodima velikih vrućina. Voda dolazi sa tri izvorišta, a neispravnost je zabeležena na sredini distributivne mreže.

 

„Uzorkovanjem na dva točeća mesta nađene su bakterije u malim količinama, ali to je bilo dovoljno da republički sanitarni inspektor proglasi neispravnom vodu iz gradske mreže. Ne znamo sa koje strane dolazi zagađenje, jer voda dolazi sa 3 strane, iz izvora Sveta Petka, Nemanja i Strelišta", objašnjava Zvezdan Nonić, rukovodilac distributivne mreže.

Zabrana korišćenja vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane ostaje na snazi dok se novim analizama ne utvrdi drugačije stanje. U vodovodu kažu nove rezultate analiza imaće krajem nedelje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 07. avg 2019, 11:25) - sanja [neregistrovani]

zagadjenje vode

Postoji resenje za zagadjenost vode, bar kad je u pitanju domacinstvo, pijemo uzasnu vodu, punu kamenca i ko zna cega jos sto ne vidimo. Resenje je Nobel aparat za filtriranje vode, odlicna stvar, pijte cistu i zdravu vodu...