Mladi inovatori na Festivalu nauke u Tutinu

Međunarodni festival nauke u Tutinu okupio učenike jedanaest škola iz Srbije i regiona. Mladi istraživači takmiče se u znanju iz oblasti hemije, biologije, informatike i drugih naučnih oblasti. Partner festivala je ambasada Kanade u Srbiji.

Hemijski kameleon, Teslin transformator, duh iz boce i vatra koja ne peče, samo su neki od ogleda izvedenih na Festivalu nauke u Tutinu.

„Uzmemo jedan dezodorans i sklonimo otvarač gore, napunimo deterdžent - odnosno rastvor, a y mehuru koji smo dobili, u ruku uzmemo te mehure koje smo dobili i i gori vatra, a ne dobijete opekotine", objašnjava Rafet Smailović iz Srednje mešovite škole iz Petnjice u Crnoj Gori.

"Teslin transformatior na kojem možemo da stvaramo plamen i na kom može da se stvara struja, za koju nije potrebna žica - naš novi patent kojim pišemo imena putem zagrevanja žice i sečenjem stiropora", kaže Ramiz Tutić iz Gimnazije u Novom Pazaru.

Približavanje nauke deci, razmena informacija, kontakti sa mladim naučnicima iz drugih delova zemlje i regiona, od velikog su značaja za sve učesnike festivala.

"Zaista je zadovoljstvo što sam u Tutinu i što imamo priliku da se susretnemo sa ogromnim entuzyijazmom mladih i da se uverimo koliko je ovde prisutan multikulturalizam na delu", kaže Brajan Ebel, savetnik u ambasadi Kanade u Srbiji.

"Ono što je važno je da nafglasim da Tutin stalno izdvaja sredstva za obrazovanje, nauku i tehnologiju. To smo učinili i ove godine, i ono što je važno da naglasim, da opština konstantno stvara bolje uslove za boravak i rad naših učenika i studenata, raznim podsticajima", kaže Kenan Hot, predsednik Oopštine Tutin.

 

Od osnivanja festivala izvedeno je 35 ogleda.

„Imamo nekoliko novih škola koje su ove godine uzele učešće. To su Vlasotince, Leskovac i Raška. Drago mi je da svake godine dolazi sve veći broj škola", kaže Vahidin Ramićević, direktor Festivala nauke u Tutinu.

U saradnji sa misijom OEBS-a prikazan je film o očuvanju prirodih resusrsa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво