Nasilje nad starijima

Uoči 16. juna, Međunarodnog dana borbe potiv nasilja nad starijima, suočavamo se sa poražavajućom statistikom - samo prošle godine registrovano je oko 3000 slučajeva nasilja nad starijim članovima porodice. Nasilnici su najčešće njihova deca i srodnici.

Više od četiri decenije 75-godišnja ženaiz okoline Kraljeva trpela je verbalno i fizičko nasilje muških članova svoje porodice. Pod stare dane smogla je snage da sve to prijavi Centru za socijalni rad.

„Dok sam trpela, trpela, ne može više da se trpi, ne mogu da trpim batine i razil, svi drugi bolji nego ja", kaže žrtva nasilja.

Stariji roditelji nasilje dece doživljavaju i kao svoj lični neuspeh. Decu brane pričama da je za to kriv neko drugi i u izuzetno retkim slučajevima spremni su da svedoče protiv njih.

„Stari ljudi ne prijavljuju nasilje upravo zato što su u stalnoj borbi sa emocijama ljubavi i straha i u potrebi da zaštite ipak svoje bližnje koji ih zlostavljaju, koji ih vole", objašnjava Slavica Dejković, porodični psihoterapeut.

30 odsto od ukupnih prijava za nasilje u porodici je nasilje nad starim osobama, a oni koji ga prijavljuju su najčešće srodnici ili komšije,vrlo retko član porodice.

„Najčešće je u pitanju fizičko nasilje ali mnogo češće psihološko, emotivno, ekonomsko, kada se staroj osobi uskraćuje novac, struja, hrana, osnovne životne namirnice. Najčešće su nasilnici korisnici alkohola ili opojnih droga i to je zaista veliki problem, nasilni su prema starim roditeljima, zato što traže novac od njih, ili ih iz nekih drugih razloga zlostavljaju", naglašava Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad.

Početak 21. veka doneo je i novi vid nasilja nad starijim osobama, psiholozi ga zovu "sindromom babe robinje". Ovaj fenomen podrazumeva ispunjavanje velikog broja kućnih poslova, ali i čuvanja unučića i bolesnih ili nemoćnih članova porodice, što je za stare osobe takođe svojevrsno nasilje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar