Jefimijin vez u Ljubostinji

Najbolji srpski pesnici, i ove godine, okupili su se na tradicionalnoj manifestaciji "Jefimijini dani" - u čast prve srpske književnice. Najviše pesničko priznanje, "Jefimijin vez", ove godine, pripao je Gordani Đilas, književnici iz Beograda.

Monahinja Jefimija je spona srpske srednjevekovne književnosti i modernog pesničkog stvaralaštva. Pohvala Knezu Lazaru, koja je izvezena na svili je stub naše duhovnosti.

"O novi mučeniče, Kneže Lazare, preklon kolena pred vladikom koji te je venčao. Moli da, mnogoletnu dobru život, voljena ti čeda provode bogougodno, moli da pravoslavna vera hrišćanska neoskudno stoje u otačastvu ti", govori Jasmina Stojiljković, glumica.

Završno veče ove manifestacije održano je u Ljubostinji, zadužbini knjeginje Milice, manastiru koji je sazidan krajem 14. i početkom 15. veka.

"Počeli smo otvaranjem Jefimijinih dana i večeri koja se zvala - Od roda i svetla slavna", posvećena knjeginji Milici. Besedu je govorio gospodin Budimir Dubak, srpski pesnik iz Crne Gore", kaže Veroljub Vukašinović, predsednik Organizacionog odbora Jefimijinih dana.

"Srpski pesnik kada dobije nagradu Jefimijin vez, onda se tu podrazumeva suština samog pesništva, ali i svojevrsne žrtve, prinošenje žrtve, to vezenje, to ispisvanje poezije na svili u zlatovezu koje je činila Jefimija, takođe je čini jedinstvenom pesnikinjom u svetskoj poezijii", ističe Budimir Dubak, pesnik iz Crne Gore.

Nagradu Jefimijin vez, ove godine, dobila je književnica iz Beograda Gordana Đilas.

"Ova nagrada puno znači jer, prosto, ta činjenica da je moja poezija prepoznata svedoči o nekom kontinuitetu, o dubini, o duhovnosti naše tradicije i naše kulture", ističe Gordana Đilas, književnica.

U porti Ljubostinje održano je književno veče "Jefimiji u čast", gde su stihove govorili pesnici iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije.

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar